Calendar creștin-ortodox 7 august 2022: Sărbătoare cu cruce neagră în calendar! Cine își serbează duminică ziua onomastică

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 aug 2022, 09:05

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Sărbătoare

Sursa: Photo Collage

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022, sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Află cine își serbează duminică ziua onomastică!

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Potrivit calendarului creștin, duminică este sărbătoare cu cruce neagră.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește în această zi pe Sfânta Teodora de la Sihla, supranumită și Floarea Duhovnicească a Moldovei.

Sfânta Teodora a fost canonizată de sinodul Bisericii Ortodoxe române la data de 20 iunie 1992. 

Citeste si: Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Calendar creștin-ortodox 7 august. Sfânta Teodora de la Sihla 

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Sărbătoare
[Sursa: doxologia.ro]

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Potrivit calendarului creștin, în ziua de duminică e sărbătoare cu cruce neagră.

Biserica Ortodoxă o prăznuiește, an de an, la data de 7 august 2022 pe Sfânta Teodora de Sihla, sfânta născută în județul Neamț, cunoscută și ca Floarea Duhovnicească a Moldovei.

La 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat-o, trecând-o oficial în rândul sfinților, cu zi de prăznuire la 7 august.

Viața și faptele Sf Teodora. Calendar creștin 7 august 2022 

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Sărbătoare
[Sursa: doxologia.ro]

Sfânta Teodora de la Sihla, sfânta prăznuită duminică, conform calendar creștin-ortodox 7 august 2022, s-a născut în vremea domniei lui Vasile Lupu și a mitropolitului cărturar Varlaam Moțoc. 

Aceasta a fost fiica armașului cetății Neamț Ștefan Joldea- boier cu rang de comis. A fost căsătorită contra voinței sale. Nevând copii, soții hotărăsc împreună să se călugărească, el retrăgându-se la Mănăstirea Poiana Mărului și ea- la vârsta de aproape 30 de ani- la Vărzărești.

Năvălirile străine o determină să se retragă în Munții Buzăului (se pare că a trecut și pe la  Schitul rupestru Fundătura), unde viețuiește aproape un deceniu (numele ei este pomenit și într-un pomelnic inscripționat în piatră pe altarul schitului rupestru din Munții Buzăului- de la  Agatonul Nou).

De aici se îndreaptă mai întâi spre Mănăstirea Neamț, de unde este îndrumată spre Munții Neamțului la schitul Sihăstria (la acea vreme recent înființat în 1655). Cu îndrumarea starețului de aici și cu binecuvântarea egumenului schitului, a suit munții pentru a sihăstri în pustia Sihlei. Cuvântul „sihlă” înseamnă  pădure deasă de copaci tineri;.  Cu peste un secol mai târziu, Calistrat Hogaș descrie astfel acest sălaș de pustnici:

„Dacă Sihla nu pășește dincolo de marginile firești, apoi are cel puțin însușirea de a atinge aproape culmea de asprime, singurătate și sălbăticie a celei mai puternice închipuiri.”

Inițial Teodora a locuit într-o chilie aflată sub stâncile Sihlei, cedată de un sihastru bătrân. Tradiția orală spune că în vremea altor năvăliri străine, călugărițe refugiate au ajuns și la chilia cuvioasei, aceasta cedându-le locul pentru a se muta într-o peșteră, unde era și mai greu de ajuns. Aici ar fi supraviețuit în cea mai mare parte a timpului, potrivit wikipedia.  

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 5 august 2022: Sărbătoare cu cruce neagră în calendar! Rugăciunea tuturor celor care vor să se căsătorească sau care au probleme și neînțelegeri în familie

Calendar creștin-ortodox duminică, 7 august 2022. Rugăciune 

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră în calendar
[Sursa: PixaBay]

„O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dum­nezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a des­coperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să do­bândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!„ 

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Sărbătoare cu cruce neagră 

Calendar creștin-ortodox 7 august 2022. Duminică e sărbătoare cu cruce neagră în calendar.  

Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră?

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.

Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători, potrivit doxologia.ro. 

Citeste si: Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Calendar creștin 7 august 2022 

Potrivit calendarului creștin-ortodox 7 august 2022, Biserica Ortdodoxă face duminică și pomenirea următorilor sfinți: 

- Sfantului Cuvios Pafnutie- Parvu Zugravul;

- Sfantului Cuvios Mucenic Dometie Persul, impreuna cu doi ucenici ai sai;

- Sfantului Cuvios Or din Tebaida (Egipt);

- Cuviosilor zece mii de pustnici din Tebaida;

- Sfintei Cuvioase Potamia;

- Sfantului Sfintit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului;

- Sfantului Cuvios Asterie Singliticul;

- Sfantului Sozont din Nicomidia;

- Sfantului Iperehie;

- Sfantului Cuvios Teodosie;

- Sfantului Cuvios Dometie;

- Sfantului Cuvios Nicanor. 

Surse: crestinortodox.ro; wikipedia.ro; doxologia.ro

 

 

Taguri: