Calendar Creștin Ortodox, 7 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră marți. Sfânta care este prăznuită de Biserica Ortodoxă

Autor: Amalia Georgescu

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox pe 7 decembrie 

Sursa: Captură YouTube

Pe 7 decembrie 2021, creștinii ortodocși prăznuiesc o mare sfântă. Ce sărbătoare este marți în calendarul creștin ortodox?

Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Muceniță Filofteia pe 7 decembrie. În calendarul creștin ortodox al lunii decembrie 2021, marți este sărbătoare cu cruce neagră. Ce trebuie să facă toți credincioșii în această zi sfântă?

Calendar Creștin Ortodox, 7 decembrie 2021. Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia?

Sfânta Muceniță Filofteia este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe data de 7 decembrie, la o zi distanță de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae.

Astfel, marți este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și deși credincioșilor li se permite să muncească într-o astfel de zi, rânduielile bisericești recomandă ca pe 7 decembrie, credincioșii să își facă timp pentru rugăciune și pentru a cinsti memoria Sfintei Mucenițe Filofteia.

Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în zona de sud a Dunării. În traducere, numele sfintei înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”.

Se spune că Sfânta Muceniță Filofteia era foarte credinciosă și avea mai tot timpul grijă de cei săraci. Mila ei pentru cei care erau sărmani i-a adus moartea la o vârstă foarte fragedă, Sfânta Muceniță Filofteia fiind omorâtă de tatăl ei la doar 12 ani, potrivit crestinortodox.ro.

Sfânta Muceniță Filofteia mai este cunoscută și sub denumirea de Poitra lui Nicolae. Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia se află în România, mai exact la Curtea de Argeș, din anul 1950.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Când pică Crăciunul în 2021. Iată când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi 2022 și de ce unii oameni fac sărbătorile mai târziu

Rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia. Toți cei care au probleme de sănătate trebuie să o rostească 

Sfânta Muceniță Filofteia este cunoscută pentru că avea milă de cei săraci și încerca să îi ajute. Din acest motiv se crede că rugăciunile închinate ei pot face adevărate minuni pentru credincioșii care se luptă cu boli grave. Această rugăciune către Sfânta Muceniță Filofteia le poate alina durerea trupească și sufletească tuturor celor care se află în nevoie și ar trebui rostită în special pe 7 decembrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia.

„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.

Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea puternică închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, conform doxologia.ro.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faci până pe 24 decembrie. Este mare păcat

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.