Calendar Creștin Ortodox, 7 ianuarie 2022: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ce se face în dimineața de Sfântul Ion cu agheasma adusă de la biserică

Author: Bianca Hriscu

Sfântul Ioan Botezătorul, sărbătorit de credincioși pe 7 ianuarie 

Sursa: Captură YouTube

După Boboteză, pe 7 ianuarie este din nou sărbătoare în calendarul creștin ortodox. Vineri, credincioșii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Ce tradiții se respectă în această zi?

Pe data de 7 ianuarie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie. În fiecare an, în această zi este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. 

Calendar Creștin Ortodox, 7 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul?

Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit în fiecare an la data de 7 ianuarie, s-a născut în cetatea Orini. Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume cu o misiune clară, nașterea acestuia fiind vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia.

Zaharia a ignorat veștile venite din partea îngerului Gavriil, iar pentru fapta asta, acesta a fost aspru pedepsit, astfel că până în momentul în care i-a pus numele fiului său, acesta a rămas mut.

Sfântul Ioan Botezătorul, numit și „îngerul Domnului”, a venit pe pământ cu o misiune foarte clară. El a trebuit să pregătească poporul pentru a-L primi așa cum se cuvine pe Iisus Hristos.

Mai exact, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care le-a insuflat oamenilor credința și iubirea pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care i-a îndemnat pe oameni să se căiască pentru păcatele lor și să primescă așa numitul „botez al lui Ioan”.

Sfântul Ioan Botezătorul și-a demonstrat credința în Dumnezeu de-a lungul vieții și a sfârșit după ce Irod i-a tăiat capul, la cererea Irodiadei.

Totul s-a întâmplat la ospățul organizat cu ocazia zilei de naștere a lui Irod. Sfântul Ioan Botezătorul se afla în temință, în castelul lui Irod.

Fiind unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, Sfântului Ioan Botezătorul îi sunt închinate mai multe sărbători în timpul anului, după cum urmează:

  • 23 septembrie: Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul
  • 24 iunie: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
  • 7 ianuarie: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
  • 29 august: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
  • 24 februarie: Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul
  • 25 mai: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar Creștin Ortodox, 7 ianuarie 2022. Ce trebuie să faci de Sfântul Ioan Botezătorul 

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul are o mare însemnătate pentru creștinii ortodocși și, în fiecare an, în această zi se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Se spune că pentru a avea parte de sănătate și pentru a ține la distanță orice boală, credincioșii trebuie ca în dimineața de Sfântul Ion să se stropească cu agheasma adusă de la biserică de Bobotează.

Această apă sfințită are puteri tămăduitoare și alungă relele.

De Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, credincioșii trebuie să evite orice ceartă. Se crede că cei care spun vorbe urâte astăzi și gândesc rău despre aproapele lor vor avea un an greu, cu multe momente triste.

Pe 7 ianuarie, pentru că este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii nu au voie să spele, să calce rufe sau să muncească.

Se spune că cei care nu țin sărbătoarea de Sfântul Ion vor avea parte de necazuri. În plus, pentru că se spune că Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul copiilor, cei care respectă toate aceste tradiții vor avea copii sănătoși și voioși.

Citeste si: Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează 2022

Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul pentru noroc și sănătate

Pentru noroc, sănătate, dorințe împlinite și liniște sufletească, credincioșii trebuie să rostească pe 7 ianuarie rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul. Este o rugăciune puternică, grabnic ajutătoare și care ar trebui spusă cu sufletul deschis de către credincioși. 

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.

Citeste si: Mesaje și felicitări virtuale de Sfântul Ion. SMS-uri frumoase și sincere pentru Ion, Ioana, Ionela