Calendar creștin-ortodox 8 iulie 2022: Biserica îi prăznuiește vineri pe cei mai vechi martiri din țara noastră. Rugăciunea către aceștia te izbăvește de păcate

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 iul 2022, 08:05

Calendar creștin vineri 8 iulie 2022

Sursa: Photo Collage

Calendar creștin-ortodox 8 iulie 2022. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește vineri pe cei mai vechi martiri din țara noastra. Rugăciunea rostită cu credință către aceștia te izbăvește de păcate.

Calendar creștin- ortodox 8 iulie 2022. Potrivit calendarului creștin vineri este sărbătoare cu cruce neagră. 

Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei mai vechi martiri din țara noastră. Rugăciunea rostită cu credință către aceștia te izbăvește de păcate. 

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele

Calendar creștin-ortodox. Prăznuirea Sf Sfinții Epictet si Astion 

Calendar creștin ortodox 8 iulie 2022.

Sfinții Epictet și Astion sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Sfinții Epictet si Astion au primit moartea martirica in cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea in antichitate "Almyra“.

Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor si a celor demonizați.

Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se convertește la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta ajunge in cetatea Halmyris. Mai târziu și tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit si făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălțime și rămăsese aproape mort.

Nu și-au făcut cunoscute rudele și nici locul de naștere, ci doar faptul ca sunt creștini. Au fost supuși la diferite chinuri, dar în urma lor au rămas nevătămați. Mai multe despre viața și faptele Sfinții Epictet și Astion, sfinții pe care Biserica îi prăznuiește vineri, potrivit calendarului creștin-ortodox 8 iulie 2022 găsiți pe creștinortodox.ro

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Calendar creștin-ortodox 8 iulie 2022. Rugăciunea izbăvitoare de păcate 

Citeste si: Când pică Moșii de vară 2022. Rugăciunea pentru iertarea păcatelor celor adormiți care se rostește în Sâmbăta Morților

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre.

Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător.

Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești.

Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Citeste si: Calendar creștin ortodox 6 iulie 2022. Prăznuirea unui mare Sfânt, care a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii și de a scoate duhurile rele