Săptămâna începe cu o mare sărbătoare pentru credincioși. Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavriil. Cine au fost cei doi sfinți?
Calendar Creștin Ortodox, 8 noiembrie 2021. Descoperă cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil
În luna noiembrie sunt mai multe sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar una dintre ele este dedicată Sfinților Mihail și Gavriil.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt considerați de credincioși conducătorii cetelor de îngeri și se crede că ei sunt cei care le călăuzesc sufletele credincioșilor în drumul lor către Rai. Mai mult decât atât, se spune că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cei care îi însoțesc pe credincioși încă din prima lor zi de viață și până în momentul morții.
Despre Sfântul Arhanghel Mihail se spune că ar fi cel care stă în preajma bolnavilor. Dacă ajung în ceasul morții, Sfântul Arhanghel Mihail stă la capul bolnavilor pentru a le lua sufletele, în timp ce dacă stă la picioarele acestora, Sfântul îi va ajuta să se vindece de boală.
Sfântul Arhanghel Mihail este considerat un mare apărător al credinței.Sfântul Arhanghel Gavriil este aducătorul de vești bune. El este cel care i-a anunțat pe Sfinții părinți Ioachim și Ana de Nașterea Fecioarei Maria, iar ulterior, tot el este cel care i-a vorbit Micii Domnului despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil? Românii care își serbează onomastica pe 8 noiembrie
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cea mai puternică rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Pe 8 noiembrie, atunci când sunt prăznuiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, creștinii ortodocși obișnuiesc să respecte mai multe tradiții și superstiții. În această zi se face și pomenirea morților, astfel că se dau de pomană nuci, mere, pere, colaci, colivă sau vin.
Tot pe 8 noiembrie se spune că rugăciunile închinate Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil pot face minuni.
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngereşti. Ești voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Sfinților Arhangheli, rugați-vă pentru noi!
Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Sfânt Arhanghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde şi chemările calde ale Domnului! Te conjurăm să fii mereu înaintea noastră, ca să înţelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, ca să Îl servim mai bine şi să ne supunem mai bine Voinţei Lui și ca să îndeplinim mai bine ceea ce El aşteaptă de la noi. Ajută-ne să rămânem trezi pentru ca atunci când Domnul va veni să nu ne găsească adormiţi! Amin!”
Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfinții Mihail și Gavriil? Toți credincioșii trebuie să facă asta pe 8 noiembrie