Calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește sâmbătă un mare sfânt, ocrotitorul creștinilor, pe care păgânii l-au ucis cu pietre. Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și boli grele

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 07 apr 2023, 04:55

Calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022

Sursa: Photo Collage

Calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește sâmbătă pe Sf Mucenic Pangratie, sfânt care a lucrat cu zel la iluminarea creştină a oamenilor și care a fost ucis cu pietre de păgâni.

Calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022. Potrivit calendarului creștin, ziua de sâmbătă e marcată cu cruce neagră. Biserica Ortodoxă prăznuiește la data de 9 iulie pe Sfântul Mucenic Pangratie, sfânt care a ocrotit creștinii și pe care păgânii l-au ucis cu pietre.

Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și boli grele pe care e bine ca toți credincioșii să o rostească sâmbătă. 

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele

Calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022. Sf Mucenic Pangratie 

În ziua de sâmbătă, potrivit calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Pangratie, născut pe vreme când Mântuitorul Iisus Hristos trăia pe pământ, potrivit scrierilor creștine.

Părinţii lui Pangratie erau din Antiohia. Auzind despre Iisus Hristos, tatăl lui Pangratie l-a luat cu el pe fiul său şi au mers să-l vadă cu ochii lor pe Marele Învăţător în Ierusalim.

Minunile şi învăţăturile sfinte ale Mântuitorului l-au uimit pe tatăl lui Pangratie şi a crezut că Hristos că este Fiul lui Dumnezeu. Astfel, s-a apropiat de discipolii Lui, mai ales de Apostolul Petru.

Atunci a avut ocazia şi tânărul Pangratie să-l cunoască pe Sf. Apostol Petru. 

După Înălţarea Mântuitorului, unul din apostoli a venit în Antiohia şi i-a botezat pe părinţii lui Pangratie şi pe toţi cei din gospodăria lor.

După moartea părinţilor, el a lăsat totul în urmă şi s-a retras la Pontus să trăiască într-o peşteră, petrecându-şi zilele în rugăciune şi meditaţie. Sf. Apostol Petru l-a vizitat pe Pangratie la Pontus, pe când trecea prin acele părţi.

Odată l-a luat cu el în Sicilia unde se afla pe atunci Sf. Apostol Pavel. Împreună, cei doi sfinţi apostoli l-au numit pe Pangratie Episcop al Taorminei. 

Sf. Pangratie a lucrat cu zel la iluminarea creştină a oamenilor. Într-o singură lună el a construit o biserică unde-şi oficia sfintele slujbe. Numărul credincioşilor a crescut simţitor, aproape toţi din Taormina şi din oraşele învecinate devenind creştini. 

Sf. Pangratie şi-a păstorit turma timp de mai mulţi ani. În acest timp, păgânii complotau împotriva lui şi găsind un prilej potrivit de a-l ataca, aceştia l-au omorât cu pietre. Astfel, Sf. Pangratie a murit ca mucenic. Sfintele moaşte ale sfântului se află la Roma în biserica ce-i poartă numele, potrivit calendar ortodox.ro.

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

Cinstirea Icoanei Maicii Domnului. Calendar creștin 9 iulie 2022 

Tot sâmbătă, Biserica Ortodoxă Română cinstește Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, potrivit calendarului creștin-ortodox 9 iulie 2022.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este cinstită începând cu anul 2018, pe 9 iulie. Această zi de cinstire a fost trecută in calendarul ortodox  cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, renumită ca făcătoare-de-minuni. Istoria acestei icoane ne-a fost însemnată în scris de către starețul Neonil, in anul 1839.

Icoana de la Mănăstirea Neamț a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei, de către împăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, în anul 1402. Icoana este minunată atât prin măiestria cu care a fost lucrată și pentru vechimea ei, cât și pentru faptul că este zugrăvită pe ambele fete, pe spatele ei fiind icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, scrie creștinortodox.ro.

Citeste si: Rugăciunea de dimineață. Cum să te rogi după ca să-ți meargă bine toată ziua

Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și boli grele 

Potrivit calendar creștin-ortodox 9 iulie 2022, sâmbătă este bine ca toți credincioșii să rostească rugăciunea izbăvitoare de păcate și boli grele către Maica Domnului. 

Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te, ceea ce eşti plină de dar, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre. Prea Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi-n ceasul morţii noastre. Amin.

Sub milostivirea ta, scăpăm, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în necaz, ci ne izbăveşte din nevoi, una Curată şi Preamărită. Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, apără, mântuieşte şi păzeşte pe robul tău (numele de botez) de tot răul şi necazul, de toate bolile şi durerile, de toate farmecele, vrăjitoriile şi blestemele, ca întreg şi sănătos să fie robul tău. Amin.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ca şi cu coroana luminată, Prea Curată de Dumnezeu Născătoare cu preacinstitul tău brâu, robul tău se încununează şi se luminează, bucurându-se şi în taină se veseleşte, Stăpână, strigând către tine:

Bucură-te, coroană cinstită şi cununa Dumnezeieştilor măriri;

Bucură-te, ceea ce eşti mărirea împlinirii, a veşnicei măriri şi veselii;

Bucură-te, prin care răsare bucuria,

Bucură-te, prin care piere blestemul;

Bucură-te, pântecele dumnezeieştii întrupări;

Bucură-te, îndrăznirea celor muritori către Dumnezeu;

Bucură-te, muncirea vrăjmaşilor celor nevăzuţi;

Bucură-te, îndrăznirea cea nebiruită a purtătorilor de duhuri rele;

Bucură-te ceea ce ne curăţi de păcate şi de lucrurile spurcate;

Bucură-te, căderea dracilor;

Bucură-te, uşa mântuirii;

Bucură-te, dătătoarea darului celui dumnezeiesc;

Bucură-te, cămara nunţii celei fără de sămânţă;

Bucură-te, lauda cea de cinste a preoţilor celor cuvioşi;

Bucură-te, prin care cad vrăjmaşii;

Bucură-te, mântuirea sufletului meu;

Bucură-te, Maică Pururea Fecioară.

Dat-ai robului tău, Preamărită, tare îngrădire, pe acesta scăpându-l de toate primejdiile, cu dumnezeieştile lucrări nebiruit de vrăjmaşi păzindu-l şi care strigă către tine:

Tăria, puterea şi cuvioasa mea bucurie este Fiul tău şi Domnul, ca un bun şi milostiv. Ca şi cu o cinstită coroană, cu brâul Tău, robul tău cu bună credinţă luminat fiind, încununat cu dumnezeiasca ta mărire, să-l mântuieşti ca pe un milostiv.

Încinge pe robul tău, întărindu-l asupra vrăjmaşilor, ca să lupte nebiruit contra patimilor, celor ce-l muncesc şi nepătimire biruitoare dăruindu-i, ca pururea să Te preamărească pe Tine şi pe Fiul Tău şi să strige: Iisuse, mântuieşte-mă pe mine păcătosul ca un milostiv.

Naşterea fără stricăciune şi fericire numai tu ai avut, preabinecuvântată, şi încingere de mântuire ai dăruit oamenilor, brâul tău cel sfânt, care până acum a rămas nestricat. Dumnezeiască Maică prin care robul tău ia de la Dumnezeul nostru mare milă. Amin!