Este neindoielnic unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai literaturii patristice din primele cinci secole crestine. Este cel de-al douazeci si patrulea episcop care urca pe tronul Sfantului Apostol Marcu, succedandu-i unchiului sau Teofil (385-412). Personalitate marcanta, „poate cel mai puternic spirit teologic inzestrat de Dumnezeu" pentru a infrunta provocarile doctrinare ale vremii sale, va domina politica bisericeasca la inceputul secolului al V-lea, distingandu-se pentru aportul sau teologic determinant in slujba formularii, apararii si promovarii dogmei hristologice.
Se cunosc foarte putine date despre viata sa din surse contemporane; propriile sale scrieri (cu exceptia unor neinsemnate detalii prezente in Scrisorile pascale) nu mentioneaza aproape deloc detalii biografice, in contrast cu alte personalitati teologice ale vremii, cum ar fi capadocienii, Fericitul Augustin sau Fericitul Ieronim, unde informatiile biografice abunda. Prima sa biografie a fost scrisa aproximativ doua secole dupa moartea sa (la 27 iunie 444), de catre episcopul monofizit Ioan de Nikiu (a doua jumatate a secolului al VII-lea), autorul unei cronici alcatuite probabil in limba
Citeste si: Cea mai puternica rugaciune catre Sfantul Vasile cel Mare, "pazitorul de duhuri rele"!
Sfantul Chiril s-a nascut in jurul anilor 375-380 la Theodosiou, in Egiptul de jos, orasul de origine al tatalui sau, dupa cum ne informeaza Cronica lui loan de Nikiu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi