Calendar creștin ortodox aprilie 2022. Când pică Paștele Ortodox în 2022 și când sunt Floriile. Cele mai importante sărbători religioase din luna aprilie

Autor: Amalia Georgescu

În luna aprilie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos 

Sursa: pexels

În luna aprilie, credincioșii au parte de mai multe sărbători importante, însă cea care are cea mai mare însemnătate este Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată când pică Paștele Ortodox în 2022, dar și ce alte sărbători importante sunt în calendarul creștin ortodox al lunii aprilie.

Calendarul creștin ortodox pentru luna aprilie 2022 aduce mai multe sărbători pentru credincioși. Este o lună foarte importantă din punct de vedere religios, având în vedere că este momentul din an în care va fi sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Iată pe ce dată pică Paștele Ortodox, dar și când sunt Floriile în calendarul creștin ortodox.

Calendar creștin ortodox aprilie 2022. Duminica Floriilor și Paștele Ortodox, cele mai importante sărbători din luna aprilie

Conform calendarului creștin ortodox pentru luna aprilie 2022, cele mai importante sărbători sunt Paștele Ortodox și Floriile. În acest an, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele pe data de 24 aprilie, iar Floriile cu o săptămână înainte, așa cum spune tradiția, pe data de 17 aprilie. 

În luna aprilie, în calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători cu cruce roșie. Prima este pe data de 11 aprilie, atunci când creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa și Sfântul Farmutie.

Chiar dacă este sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii nu au dezlegare la pește, vin sau ulei, ceea ce înseamnă că în continuare trebuie să respecte rigorile impuse în perioada de post.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii aprilie este pe data de 17 aprilie, atunci când creștinii ortodocși prăznuiesc Floriile. Sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Intrarea Domnului în Ierusalim și amintește de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim înainte să înceapă zilele  patimilor. 

Următoarea sărbătoare cu cruce roșie din luna aprilie este Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Paștele Ortodox este prăznuit în anul 2022 pe data de 24 aprilie. 

Sărbătoare cu cruce roșie este și pe 25 și 26 aprilie 2022, atunci când în calendarul creștin ortodox sunt prăznuite a doua și a treia zi de Paște. 

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii aprilie este Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare pică în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată, iar în anul 2022 pică pe data

de 29 aprilie.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2022

În luna aprilie, în calendarul creștin ortodox sunt 5 sărbători cu cruce neagră, după cum urmează:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

6 aprilie: Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Denia Canonului Mare

12 aprilie: Sfântul Mucenic Sava de la Buzau

14 aprilie: Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

20 aprilie: Tâlcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie)

28 aprilie: Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Calendar creștin ortodox aprilie 2022. Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin

Postul Paștelui 2022 continuă și în luna aprilie. Conform rânduielilor bisericești, în aprilie, creștinii ortodocși au o singură dată dezlegare la pește, mai exact în Duminica Floriilor, de Intrarea Domnului în Ierusalim.

În ceea ce privește dezlegările la ulei și vin, calendarul creștin ortodox al lunii aprilie 2022 arată că sunt 3 zile în care credincioșii au voie să consume ulei și vin. Mai exact, se face delzegare la ulei și vin pe 3 aprilie, 10 aprilie și 16 aprilie.

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite