Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Ce sărbători importante sunt în decembrie și în ce zi se ține post aspru pentru iertarea păcatelor

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 06 sep 2023, 05:35

Cea mai importantă sărbătoare din luna decembrie 2022 este Nașterea Domnului 

Sursa: unsplash

În ultima lună din anul calendaristic, creștinii ortodocși se pregătesc pentru a întâmpina miracolul Nașterii Domnului. Iată cum arată calendarul creștin ortodox pentru luna decembrie 2022 și care sunt cele mai importante sărbători.

Luna decembrie 2022 aduce mai multe sărbători religioase cu cruce roșie, cea mai importantă fiind cea dedicată Nașterii Domnului. Cum arată calendarul creștin ortodox pentru luna decembrie 2022?

Calendar creștin ortodox decembrie 2022. Care sunt sărbătorile cu cruce roșie din luna decembrie

În luna decembrie 2022, în calendarul creștin ortodox sunt 6 sărbători cu cruce roșie. Este una dintre cele mai importante luni de peste an din punct de vedere religios, având în vedere că pe 25 decembrie, credincioșii sărbătoresc Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul.

Până atunci, începutul lunii decembrie 2022 aduce mai multe sărbători cu cruce roșie. Prima dintre ele este sărbătoarea dedicată Sfintei Mucenițe Varvara, aceasta fiind prăznuită pe data de 4 decembrie.

Următoarea sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie pică pe 6 decembrie, atunci când este sărbătorit Sfântul Ierarh Nicolae. Sărbătoare cu cruce roșie este și pe 7 decembrie, atunci când în toate bisericile din România se face pomenirea Sfintei Mucenițe Filofteia.

Pe 25 decembrie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Domnului, o altă sărbătoare care este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, este din nou sărbătoare cu cruce roșie, aceasta fiind ziua aleasă de biserică pentru a sărbători Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Nicodim de la Tismana. 

Pe 27 decembrie 2022, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, aceasta fiind ultima sărbătoare cu cruce roșie din anul 2022. 

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2023. Vezi când sărbătorim Duminica Floriilor în următorii 8 ani. Tradiții și obiceiuri pentru Intrarea Domnului în Ierusalim

Cea mai aspră zi de post din luna decembrie 2022

În toate aceste zile care sunt însemnate cu cruce roșie, creștinii ortodocși au dezlegare la pește, având în vedere că în continuare sunt în Postul Crăciunului 2022.

Dezlegare la pește se face și în zilele de sâmbătă și duminică din luna decembrie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cea mai aspră zi de post este 24 decembrie. Tradiția spune că în Ajunul Crăciunului, credincioșii ar trebui să țină post aspru pentru a întâmpina așa cum se cuvine miracolul Nașterii Domnului. Această zi amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, care au postit și s-au rugat, așteptând venirea lui Iisus Hristos pe lume. Se obișnuiește ca pe 24 decembrie să se țină post negru până spre seară, atunci când se consumă un amestec pe bază de grâu fiert, fructe și miere.

Astfel, credincioșii pot gusta din bucatele de dulce doar pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun.

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în luna decembrie 2022

Conform calendarului creștin ortodox, în luna decembrie sunt 7 sărbători cu cruce neagră. În aceste zile, credincioșilor nu le este interzis să muncească, însă sunt îndemnați să își întoarcă fața către credință și să se roage mai mult. Iată în ce zile din luna decembrie 2022 sunt sărbători cu cruce neagră:

3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica 

5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit; Sfântul Mucenic Anastasie; Sfântul Cuvios Nectarie 

12 decembrie: Sfântul Spiridon al Trimitundei 

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei 

18 decembrie: Cuviosul Daniil Sihastru 

22 decembrie: Sfântul Ierarh Petru Movilă

31 decembrie: Sfânta Cuvioasă Melania Romana 

Citește și: Rusalii 2023. Pe ce dată pică Rusaliile în 2023, sărbătoarea care mai poartă numele de Pogorârea Sfântului Duh. Ce semnificație are în realitate