Calendar creștin ortodox duminică, 10 aprilie 2022. Credincioșii au dezlegare la ulei și vin. Ce sărbătoare este astăzi

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 apr 2022, 08:00

Creștinii ortodocși au dezlegare la ulei și vin pe 10 aprilie 2022

Sursa: pexels

Creștinii ortodocși au dezlegare la ulei și vin pe data de 10 aprilie. Ce sărbătoare este duminică în calendarul creștin ortodox?

În această duminică, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie. Conform calendarului ortodox, pe data de 10 aprilie 2022, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că pe lângă alimentele de post, duminică pot folosi și aceste două ingrediente pentru a prepara diferite feluri de mâncare. 

Calendar creștin ortodox, 10 aprilie 2022. Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie, prăznuiți în această duminică

Conform calendarului creștin ortodox, pe data de 10 aprilie sunt pomeniți Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie, alături de alți 36 de mucenici.

Această sărbătoare amintește despre sacrificiul pe care l-au făcut cei 40 de mucenici din Africa pentru credință. Aceștia au trăit în timpul domniei împăratului Deciu și, pentru că au refuzat să aducă slavă idolilor, aceștia au fost omorâți. 36 din cei 40 de mucenici au fost omorâți prin tăierea capului, în timp ce pentru  Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie a fost aleasă o altă pedeapsă.

Aceștia din urmă au fost legați în lanțuri și aruncați în temniță. Un înger al Domnului le-a sărit în ajutor și i-a scăpat de lanțuri, însă au fost prinși din nou, legați și torturați. În locul în care se aflau au fost aruncați cei mai veninoși șerpi și scorpioni, însă aceștia nu s-au atins de Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompie. Văzând aceste lucruri, Guvernatorul a ordonat ca cei 4 mucenici să fie decapitați, lucru care s-a întâmplat, în cele din urmă.
Aceștia au trecut la cele veșnice în anul 250.

Citeste si: Cum se ține corect Postul Paștelui 2022. Ce ai voie și ce nu ai voie să faci în Postul Mare

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dezlegare la ulei și vin pe 10 aprilie 2022. Când este următoarea dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022?

În această duminică, creștinii ortodocși au dezlegare la ulei și vin, ceea ce înseamnă că le pot consuma chiar dacă este zi de post. 

Postul Paștelui 2022 urmează să se încheie pe data de 23 aprilie, iar pe 24 aprilie 2022 va fi sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele ortodox.

Până atunci, creștinii ortodocși mai au o singură dezlegare la ulei și vin, dar și una la pește.

Pe data de 16 aprilie 2022 este din nou dezlegare la ulei și vin,  în timp ce pe 17 aprilie, ziua în care este prăznuită Intrarea Domnului în Ierusalim, credincioșii au dezlegare la pește. 

Acestea sunt ultimele două dezlegări din Postul Paștelui, având în vedere că pe 18 aprilie 2022 începe Săptămâna Patimilor, ceea ce înseamnă că urmează o perioadă de post aspru și rugăciune, o săptămână în care credincioșii își amintesc

chinurile îndurate de Mântuitorul Iisus Hristos. 

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022. Zilele când se mănâncă pește și data exactă când începe Postul Mare

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.