Calendar creștin ortodox februarie 2022. Care sunt cele mai importante sărbători religioase și în ce zile se ține post

Author: Bianca Hriscu
Actualizat: 01 nov 2022, 11:20

Calendarul creștin ortodox pentru luna februarie 2022

Sursa: pexels

Calendarul creștin ortodox al lunii februarie 2022 aduce în atenția credincioșilor mai multe sărbători religioase importante. Iată în ce zile sunt sărbători cu cruce neagră, cruce roșie, dar și când se ține post.

Dacă în luna ianuarie au fost mai multe sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, februarie nu este o lună cu multe praznice împărătești. Mai exact, conform calendarului creștin ortodox al lunii februarie 2022, există o singură sărbătoare cu cruce roșie, Întâmpinarea Domnului, pe 2 februarie 2022. 

Calendar creștin ortodox februarie 2022. Întâmpinarea Domnului, singura sărbătoare cu cruce roșie din lună

Întâmpinarea Domnului este singura sărbătoare cu cruce roșie a lunii februarie 2022. Această sărbătoare pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 2 februarie. Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, amintește de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și Iosif. Acest lucru s-a întâmplat la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus Hristos. Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă în credința creștină.

Conform rânduielilor bisericești, Iisus Hristos a fost întâmpinat în Templu de dreptul Simeon și de prorocița Ana.

Pe 2 februarie 2022, de Întâmpinarea Domnului, credincioșii au dezlegare la pește, având în vedere că sărbătoarea pică într-o zi de post, mai exact miercurea. 

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în luna februarie 2022?

Pe lângă marea sărbătoare a lunii februarie 2022, Întâmpinarea Domnului, în calendarul creștin ortodox mai sunt alte trei sărbători importante, marcate cu cruce neagră.

Pe data de 10 februarie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, acesta fiind momentul din an în care este prăznuit Sfântul Haralambie. 

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce neagră este pe 24 februarie, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Intâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. De precizat este că, după ce Sfântului Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul, Irod a poruncit ca acesta să fie îngropat fără cap, de teamă că ar putea învia.

Acesta este motivul pentru care ucenicii au primit doar trupul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. 

Ultima sărbătoare importantă a lunii februarie 2022, însemnată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, este pe 28 februarie. La această dată sunt prăznuiți Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman. În anii bisecți, praznicul cade pe 29 februarie. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Alimentul care este interzis pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului 2022. Ce nu ai voie să mănânci în această zi sfântă. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Calendarul creștin ortodox februarie 2022
[Sursa: captura crestinortodox.ro]

Sărbătorile importante din luna februarie 2022
[Sursa: captura crestinortodox.ro]

În ce zile din luna februarie 2022 credincioșii trebuie să țină post?

În luna februarie nu există o perioadă de post, conform râduielilor bisericești, însă este cunoscut faptul că în zilele de miercuri și vineri, credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la ouă, carne, unt și lapte, acestea fiind zile de post.

Excepție face ziua de miercuri, 2 februarie, zi în care credincioșii au dezlegare la pește, având în vedere că este sărbătorită Întâmpinarea Domnului.

Zilele de post din luna februarie 2022 sunt: 4, 9, 11, 16, 18, 23, 25. 

Pe data de 27 februarie 2022 se lasă sec de carne pentru Postul Paștelui. În anul 2022, Postul Sfintelor Paști începe pe data de 07 martie și se încheie pe 23 aprilie, urmând ca la data de 24 aprilie, creștinii ortodocși să sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. 

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite