Calendar creștin ortodox ianuarie 2023. Ce sărbători importante, cu cruce roșie, sunt la început de an

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 oct 2023, 05:25

Calendarul creștin ortodox pentru luna ianuarie 2023

Sursa: freepik.com

În ianuarie 2023, creștinii ortodocși au mai multe motive de sărbătoare. Iată care sunt sărbătorile cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2023.

Începutul de an aduce mai multe sărbători cu cruce roșie. Conform calendarului creștin ortodox al lunii ianuarie, există mai multe zile în care sunt sărbătoriți mari sfinți, aceste sărbători având o importanță majoră pentru toți credincioșii. Care sunt cele mai importante sărbători din luna ianuarie 2023?

Calendar creștin ortodox ianuarie 2023. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în luna ianuarie?

Prima lună din an este una foarte importantă pentru toți credincioșii.

În ianuarie, în calendarul creștin ortodox sunt 4 sărbători mari, însemnate cu cruce roșie și care sunt respectate cu strictețe de creștinii ortodocși.

Prima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2023 este chiar în prima zi a lunii. Pe 1 ianuarie 2023, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare. Astfel, în casele românilor care poartă numele marelui sfânt este din nou motiv de bucurie și petrecere, aceasta fiind ziua în care își serbează onomastica.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din luna ianuarie 2023 este Boboteaza. Botezul Domnului pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 6 ianuarie, aceasta fiind ziua în care Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului.

La o zi distanță este cea de-a treia sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie. Pe 7 ianuarie 2023 este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, o altă zi în care își serbează ziua de nume foarte mulți români și românce.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii ianuarie 2023 pică pe 30 ianuarie, atunci când sunt prăznuiți cei Sfinții Trei Ierarhi.

Este vorba despre Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Cu acest praznic se încheie șirul sărbătorilor cu cu cruce roșie din luna ianuarie 2023. 

În cele patru zile de sărbătoare, credincioșii nu au voie să muncească. Sunt interzise toate activitățile casnice, astfel că nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nici nu se face curățenie. Credincioșii sunt îndemnați să meargă la biserică în aceste zile de sărbătoare și să se roage pentru iertarea păcatelor.

În aceste zile se dau de pomană alimente pentru sufletul celor adormiți. 

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Ion. Iată ce trebuie să împarți pe 7 ianuarie 2023

Sărbători cu cruce neagră în ianuarie 2023

În ianuarie 2023 sunt mai multe sărbători cu cruce neagră. Mai exact, conform calendarului creștin ortodox, există 9 sărbători cu cruce neagră în ianuarie 2023.

În aceste zile, chiar dacă se fac slujbe în biserică, credincioșii pot lucra, astfel că nu există reguli stricte care trebuie respectate, așa cum se întâmplă în cazul sărbătorilor cu cruce roșie. Iată ce sărbători cu cruce neagră sunt în ianuarie 2023:

  • 10 ianuarie: Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfântul Grigorie al Nisei 
  • 11 ianuarie: Cuviosul Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște
  • 13 ianuarie: Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic  
  • 17 ianuarie: Sfântul Antonie cel Mare 
  • 18 ianuarie: Sfinții Atanasie și Chiril 
  • 20 ianuarie: Sfântul Eftimie cel Mare 
  • 25 ianuarie: Sfântul Grigorie de Nazianz; Sfântul Bretanion 
  • 26 ianuarie: Sfantul Xenofont, soția sa, Maria, și fiii lor Arcadie și Ioan; Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv 
  • 27 ianuarie: Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur 

În ianuarie 2023 se ține post doar în zilele de miercuri și vineri, urmând ca postul Paștelui 2023 se înceapă la finalul lunii februarie 2023, mai exact pe 27 februarie. 

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească în ziua de Bobotează 2023. Vei fi ferit de boli și necazuri tot anul