Calendar creștin ortodox IULIE 2022. Care este cea mai importantă sărbătoare a lunii și în ce zile se ține post

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 apr 2023, 05:05

În luna iulie 2022 este o singură sărbătoare cu cruce roșie 

Sursa: PixaBay

În luna iulie există o singură sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Iată care este aceasta, ce sărbători cu cruce neagră sunt și care sunt zilele de post din această lună.

Conform calendarului creștin ortodox al lunii iulie 2022, cea mai importantă sărbătoare este cea dedicată Sfântului Ilie. Aceasta este singura sărbătoare marcată cu cruce roșie în această lună. Cu toate acestea, în luna iulie există mai multe sărbători cu cruce neagră, zile importante în care credincioșii sunt îndemnați să se roage pentru sănătate și iertarea păcatelor.

Calendar creștin ortodox iulie 2022. Când pică sărbătoarea Sfântului Ilie în 2022? 

În luna iulie 2022, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Această sărbătoare pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 20 iulie. Sărbătoarea Sfântului Ilie este singura marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care credincioșii o respectă cu sfințenie. 

Despre Sfântul Ilie este cunoscut faptul că a fost fiul preotului Sovac din Tesvi. Acesta este cel care l-a mustrat pe regele Ahab, dar și pe toți păgânii.

Sfântul Ilie a fost foarte credincios, iar Dumnezeu i-a ascultat rugile. Datorită rugăciunilor Sfântului Ilie, Dumnezeu a oprit ploaia timp de trei ani și jumătate, a înmulțit făina și uleiul văduvei din Sarepta Sidonului și l-a înviat pe fiul ei. Sfântul Ilie a luptat împotriva tuturor celor care îi aduceau jertfe zeului Baal. 

Se spune că Sfântul Ilie a fost hrănit de corbi în momentul în care s-a retras la pârâul Cherit, potrivit crestinortodox.ro. 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Calendar creștin ortodox iulie 2022. Când sunt sărbători cu cruce neagră?

În luna iulie 2022, în calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători cu cruce neagră. Iată în ce zile pică sărbătorile cu cruce neagră în luna iulie 2022:

  • 1 iulie 2022: Sfântul Leontie de la Rădăuți, Sfinții Cosma și Damian, doctorii fără de arginți
  • 2 iulie 2022: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
  • 5 iulie 2022: Sfântul Atanasie de la Aton
  • 7 iulie 2022: Sfânta Muceniță Chiriachi
  • 8 iulie 2022: Sfinții Epictet și Astion
  • 9 iulie 2022: Sfântul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț
  • 12 iulie 2022: Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie
  • 18 iulie 2022: Sfântul Emilian de la Durostor; Sfântul Cuvios Pamvo
  • 21 iulie 2022: Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia
  • 26 iulie 2022: Sfântul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
  • 27 iulie 2022: Sfântul Mucenic Pantelimon

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele

În ce zile se ține post în luna iulie 2022?

În luna iulie 2022 nu este programat niciun post important, însă conform rigorilor bisericești, creștinii ortodocși trebuie să postească în zilele de miercuri și vineri.

Pe data de 20 iulie 2022, atunci când este sărbătorit Sfântul Ilie, creștinii ortodocși trebuie să țină post, având în vedere că sărbătoarea pică într-o zi de miercuri. Dacă în alte situații Biserica Ortodoxă Română face dezlegare la pește cu ocazia sărbătorilor însemnate cu cruce roșie, de această dată nu se întâmplă acest lucru. 

Astfel, în toate zilele de miercuri și vineri din luna iulie 2022, creștinii ortodocși sunt îndemnați să se abțină de la alimentele de dulce, dar și să fie mai buni și mai milostivi cu cei din jur.

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi