Calendar creștin ortodox iunie 2022. Când începe Postul Sfinţilor Petru şi Pavel și care sunt cele mai importante sărbători din această lună

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 mar 2023, 05:40

Postul Sfinților Petru şi Pavel începe în luna iunie 

Sursa: PixaBay

Luna iunie 2022 este una importantă din punct de vedere religios. În această perioadă din an pică Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, dar și o serie de sărbători marcate cu cruce roșie.

Calendarul creștin ortodox al lunii iunie 2022 aduce în atenția credincioșilor mai multe sărbători cu cruce roșie și neagră. Tot în această lună începe și Postul Sfinților Petru şi Pavel, unul dintre cele mai importante din an și care îi pregătește pe credincioși pentru a întâmpina sărbătoarea dedicată celor doi mari sfinți. Iată zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, dar și ce alte momente importante din punct de vedere religios sunt în iunie.

Calendar creștin ortodox iunie 2022. Când începe Postul Sfinților Petru şi Pavel?

În luna iunie 2022 urmează o perioadă de post și rugăciune pentru toți credincioșii. Pe data de 19 iunie 2022 se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru şi Pavel, urmând ca prima zi de post să fie 20 iunie. Deși este unul dintre cele mai importante posturi de peste an, Postul Sfinților Petru şi Pavel nu este atât de strict ca Postul Paștelui sau Postul Crăciunului.

Mai mult decât atât, Postul Sfinților Petru şi Pavel este mult mai scurt decât cele amintite anterior, acesta durând doar 9 zile, având în vedere că pe 29 iunie sunt prăznuiți cei doi mari sfinți.

În Postul Sfinților Petru şi Pavel credincioșilor le este interzis să consume alimente de dulce, astfel că nu au voie să mănânce carne, ouă, lapte, unt sau alte produse de origine animală.

În timpul Postului Sfinților Petru şi Pavel, credincioșii au trei dezlegări la vin, dar și trei dezlegări la pește, în zilele de 24, 25 și 26 iunie. Astfel, Postul Sfinților Petru şi Pavel este unul foarte permisiv. În perioada de post sunt interzise certurile, relațiile intime, nu se spun cuvinte urâte, iar credincioșii trebuie să dea dovadă de bunătate și să se apropie mai mult de credință.

Citeste si: Zilele de post din 2022. Cum se ține, de fapt, corect postul: alimente și activități pe care să le eviți

Calendar creștin ortodox iunie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie? 

Pe lângă Postul Sfinților Petru şi Pavel, în calendarul creștin ortodox al lunii iunie 2022 sunt mai multe sărbători importante, o parte dintre ele marcate cu cruce roșie, iar restul însemnate cu cruce neagră. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Prima sărbătoare cu cruce roșie din această lună pică pe 2 iunie 2022, atunci când credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie pică pe 12 iunie, aceasta fiind ziua în care este prăznuită Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea în limbaj popular.

Și pe data de 13 iunie este sărbătoare cu cruce roșie, aceasta fiind Lunea Sfântului Duh sau a doua zi de Rusalii.

Pe 24 iunie este din nou sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, în această zi fiind prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care credincioșii au dezlegare la pește.

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna iunie este cea dedicată Sfinților Petru și Pavel, mai exact 29 iunie. 

Zilele în care sunt sărbători cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox al lunii iunie 2022

Conform calendarului creștin ortodox al lunii iunie 2022, credincioșii au parte de 4 sărbători cu cruce neagră, după cum urmează:

  • 4 iunie: Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel
  • 8 iunie: Aducerea moaștelor Sfântului Teodor Stratilat
  • 22 iunie: Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie
  • 30 iunie: Soborul celor 12 Apostoli; Sfântul Ierarh Ghelasie de la Ramet

Citeste si: Când nu se fac nunți în 2022. Perioadele în care Biserica Ortodoxă Română interzice cununiile religioase