Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în satul Gledin din ținutul Bistriței Năsăudului, în jurul anului 1660, primind la botez numele Petru, relatează doxologia.ro.
Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin și a primit numele de botez Petru. El a ajuns în Moldova, acolo unde a fost primit ca frate la Mânăstirea Neamț. Aici a parcurs, după rânduială, toate încercările duhovnicești.
După moartea părintelui egumen Ioan, la nici 30 de ani, a devenit stareț al Mânăstirii Neamț, pe care a condus-o până în anul 1704. Cuviosul Pahomie a plecat o perioadă la Kiev, acolo unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, la Lavra Pecerska. I-a devenit acestuia ucenic. S-a întors la Mânăstirea Neamț în anul 1706 și s-a hotărât să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul.
De aici, sihastrul Pahomie a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie a părăsit de bună-voie scaunul arhieresc. A ajuns la Neamț, acolo unde a stat 4 zile, iar de acolo s-a retras din nou lângă Muntele Chiriacu.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
După mai multe necazuri, Sfântul Cuvios Pahomie a pornit în pribegie la Kiev, acolo unde s-a oprit la Lavra Pecerska. A trecut la cele veșnice la data de 14 aprilie 1724. Înainte de a se muta la Domnul a îmbrăcat marea schimă (marele ordin călugăresc), sub numele Pimen. Moaștele sale sunt păstrate și în ziua de astăzi în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin în ședința din 14-15 noiembrie 2006.
Troparul Sfântului Cuvios Pahomie cel Mare
Glasul 8
Arătatu-te-ai mai mare turmei Păstorului celui mare, în dreptând turmele sihastrilor la staulul cel ceresc, părinte Pahomie, şi schima cea de acolo, cuvioase, pustnicilor deprin zând, şi pe aceasta iarăţi o ai învăţat; şi acum împreună cu aceia te bucuri şi te veseleşti în cereştile locaşuri.
Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 12 aprilie 2022. Ce sărbătoare e azi! E ziua unui mare sfânt!