Calendar creștin ortodox luni, 16 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți astăzi. Rugăciunea de astăzi

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 mai 2022, 08:00

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit (stânga), sărbătorit astăzi

Sursa: doxologia.ro

Luni, 16 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți mai mulți sfinți.

Luni, 16 mai 2022 sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit și Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Sfântul Teodor cel Sfințit a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare. S-a născut și a crescut păgân în Tebaida de Sus, potrivit crestinortodox.ro. La vârsta de 14 ani a părăsit casa părinților și a mers la mânăstirea Sfântului Pahomie. Mai tarziu s-au călugărit atât mama lui, cât și fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost ridicat de către obște stareț al tuturor sfintelor mânăstiri întemeiate de către starețul său. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut la cele veșnice pe 16 mai 367.

Troparul Sfântului Cuvios Teodor cel Sfinţit

Glasul 1

Locuitor pustiului şi înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Teodor; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereşti daruri luând, vindeci pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.

Slavă Celui ce ţi-a dat ţie putere; slavă Celui ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 12 mai 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Ce a trebuit să pătimească pentru credință

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cine au fost Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

Sfântul Cuvios Sila  s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana, notează sursa citată. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.

După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan
[Sursa: doxologia.ro]

Sfântul Cuvios Paisie  s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie. Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan  s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul, care a fost sărbătorit ieri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox vineri, 13 mai 2022. Ce sfântă e sărbătorită azi! E dezlegare la pește

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.