Calendar creștin-ortodox luni, 30 mai 2022. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește luni pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, fondatorul primei mănăstiri din Constantinopol.
Care este rugăciunea ce trebuie rostită luni pentru întărirea credincioșilor către Sf Cuvios Isaachie Mărturisitorul.
Despre viața Sf Cuvios Isaachie Mărturisitorul
Calendar creștin-ortodox luni, 30 mai 2022. Scurtă istorie despre viața Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul, prăznuit de Biserica Ortodoxă Română la data de 30 mai 2022.
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Valens (364-378), în timpul căruia Biserica suferea din cauza ereziei ariene, erezie a cărui adept era și împăratul. Sfântul Cuvios Isaachie a părăsit pustiul și a venit la Constantinopol pentru a apăra credința ortodoxă.
Dumnezeu a ridicat cu duhul pe robul Său, monahul Isaachie, precum odinioară a ridicat pe Proorocul Daniil, spre apărarea nevinovatei Suzana. Acest fericit Isaachie a fost mai întâi în pustia răsăritului, urmând Sfântului Prooroc Ilie și petrecând viață asemenea cu îngerii.
Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Ce tradiții se respectă de Înălțarea Domnului anul acesta
Isaachie a fost dedicat rugăciunii și vieții contemplative încă din tinerețe, primind tunderea monastică în deșert.
Deși izolat prin tipul de viețuire pe care îl ducea, a fost foarte atent preocupat de viața Bisericii. În timpul domniei împăratului Valens, un arian convins, acesta a luat foarte multe măsuri de prigonire a ortodocșilor niceeni, cei care mărturiseau credința cea adevărată proclamată în Sinodul de la Niceea.Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, aflând de măsurile represive care fuseseră luate în Constantinopol, a venit în capitală să sprijine și să încurajeze pe dreptcredincioșii creștini.
În acele zile, la frontiera de nord a imperiului, pe linia Dunării atacau goții. Pregătindu-se de luptă, împăratul însuși a fost admonestat de Sfântul Isaachie care, cu un neîntâlnit curaj l-a anunțat că de nu va înceta persecutarea ortodocșilor, nu se va mai întoarce înapoi de pe câmpul de luptă.
Pentru îndrăzneala sa a fost aruncat în temniță. Profeția Sfântului s-a adeverit, împăratul murind în lupta cu goții.
Cu ajutorul lui Dumnezeu a urcat pe tron un împărat ortodox, anume Teodosie cel Mare, care a întrunit cel de-al doilea sinod ecumenic, restabilind astfel ortodoxia niceeană.
Doi prieteni apropiați ai lui Isaachie, foști apropiați ai împăratului Valens, numiți Victor și Saturnin, l-au sprijinit pe sfânt în construirea unei mânăstiri. Saturnin i-a dăruit o porțiune de teren în afara delimitării constantiniene a cetății, aproape de poarta Xerolophos, iar Victtor o altă porțiune în cartierul apropiat Psamathia.
Pornind de la această generoasă donație, Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul a fondat astfel prima mânăstire din Constantinopol.
El era foarte milostiv cu cei săraci și, de nu avea vreodată ce să dea celui ce cerea, apoi dezbrăca haina de pe sine și o dădea. Și a făcut multe lucruri bune și plăcute lui Dumnezeu.
În foarte scurt timp după ridicarea mănăstirii s-au adunat în jurul său mulțime de ucenici. Sfântul Isaachie a condus mânăstirea până la trecerea sa la Domnul, în jurul anului 406. A fost înmormântat în biserica Sfântului Ștefan.
A fost succedat la conducerea mânăstirii de Sfântul Dalmat, unul din marii binefăcători ai lui Isaachie, și apoi de către fiul acestuia Sfântul Faust. Mânăstirea fondată de către Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul s-a numit ulterior dalmațiană, după numele celui de-al doilea Sfânt stareț.
Rugăciunea care trebuie rostită luni pentru întărirea credincioșilor
Calendar creștin-ortodox luni, 30 mai 2022. Rugăciunea care trebuie rostită luni, pentru întărirea credincioșilor, către Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul.
Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul, glasul al 8-lea:
Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Să cântăm Domnului, Celui Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isaachie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind eu omorât de patimi, înviază-mă cu rugăciunile tale, părinte, ca unul ce stai acum cu multă îndrăzneală înaintea vieţii celor vii.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înlăuntrul inimii tale primind strălucirea cea fără materie te-ai luminat şi toată negura patimilor ai pierdut, Sfinte Părinte Isaachie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Mântuieşte-mă pe mine, cel ce mă viforăsc întru amăgeala urâtelor patimi, ca Una ce ai născut pe Mântuitorul, Liniştea a toată lumea, Preacurată.
Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti întărirea...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isaachie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu tărie ai supus trupul cugetului, iar sufletul l-au arătat slobod de robia patimilor, Preacuvioase Părinte Isaachie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu ostenelile tale, cuvioase înţelepte, bine lucrând arătura sufletului, ai odrăslit spicul nepătimirii şi al minunilor.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Lăudămu-te pe tine, Preacurată, care eşti loc de sfinţenie şi Masă înţelegătoare, ca pe una ce ai primit pe Hristos, Pâinea şi Viaţa tuturor.
Irmosul:
Tu eşti întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tu eşti lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu.
Cântarea a 4-a.
Irmosul:
Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Tale, înţeles-am lucrurile Tale şi am preaslăvit Dumnezeirea Ta.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isaachie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu ploile harului ai izvorât râuri de minuni, care curăţă spurcăciunea celor ce cu credinţă năzuiesc la tine, părinte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu rugăciunile tale cele de toată noaptea şi cu stările cele de toată ziua, curăţindu-ţi mai înainte sufletul, l-ai arătat casă Treimii, Cuvioase Părinte Isaachie.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Munte netăiat te-a văzut odinioară Avacum pe tine, Preacurată, din care S-a arătat Dumnezeu şi ne-a înnoit pe noi, cei ce eram stricaţi.
Cântarea a 5-a.
Irmosul:
Mânecând strigăm ţie, Doamne: Mântuieşte-ne pe noi, că Tu eşti Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu ştim.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isaachie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-te locaş Dumnezeirii celei în Trei Sori, ai împuţinat chipurile patimilor de la sufletul tău.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Făcutu-te-ai izgonitor duhurilor celor necurate, căci ai fost locaş curat Preasfântului Duh.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce ai născut pe Soarele vieţii, Născătoare de Dumnezeu, luminează-mă pe mine, cel ce sunt cu totul întunecat de patimi.
Cântarea a 6-a. Irmos: Curăţeşte-mă, Mântuitorule...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Isaachie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Având înfrânare, rugăciune, dragoste netulburată, umilinţă întărită şi iubire adevărată, de toată pierzarea chitului celui înţelegător ai scăpat, câştigând pe Hristos, Părinte Isaachie.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Dumnezeu ţi-a îndreptat paşii cei către Dânsul, ca un puternic şi arătat te-a făcut pe tine puternic, ca să calci pe capetele şerpilor şi ale scorpiilor, Sfinte Isaachie, preafericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Marie, Odorul cel curat al fecioriei, curăţeşte-mi mintea de negura patimilor şi umple inima mea de har şi de dreptate, Preacurată Fecioară.
Irmosul:
Curăţeşte-mă, Mântuitorule, că multe sunt fărădelegile mele şi mă ridică din adâncul răutăţilor, rogu-mă. Căci către Tine am strigat şi mă auzi Dumnezeul mântuirii mele.
Sursă: pravila.ro