Calendar creștin ortodox luni, 9 mai 2022. Două sărbători importante la începutul săptămânii. Cum trebuie să te rogi pentru a avea o săptămână bună

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 mai 2022, 08:00

Sărbătoare în calendarul creștin ortodox luni, 9 mai 2022

Sursa: pexels

Săptămâna începe cu două sărbători importante în calendarul creștin ortodox. Iată ce sfinți sunt prăznuiți luni, 9 mai 2022, dar și ce rugăciune se rostește în prima zi din săptămână.

Pe 9 mai 2022, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea Sfântului Proroc Isaia și este cinistită Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari. Iată care este semnificația acestor două sărbători.

Calendar creștin ortodox luni, 9 mai 2022. Cine a fost Sfântul Proroc Isaia?

Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul creștin ortodox pe data de 9 mai. Acesta s-a născut la Ierusalim și este cunoscut pentru că vorbea adesea despre întruparea Domnului, despre Nașterea Lui Iisus Hristos din Fecioara Maria, dar și despre multe alte întâmplări care au avut loc

în viața Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Proroc Isaia avea darul de a face minuni, astfel că el a avut puterea de a opri seceta în Ierusalim, în urma rugăciunilor sale începând să curgă apă de sub Muntele Sion, conform crestinortodox.ro.

Apărând tot timpul religia creștină, Sfântul Proroc Isaia a fost împotriva păgânilor. Drept pedeapsă, trupul acestuia a fost tăiat în două.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, sărbătoare importantă pe 9 mai

O altă sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox este Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari. Pomenirea sfintelor moaște se face în fiecare an, pe data de 9 mai. 

Marele sfânt a trăit la sfârșitul secolului III și începutul secolului al IV-lea. A fost devotat credinței creștine, a fost ales episcop al Mirelor Lichiei, iar de-a lungul vieții sale a făcut mai multe minuni.

Pe data de 9 mai 1087, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae au fost mutate din Mira la Bari.

Citeste si: Pe ce dată sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena în 2022. Cea mai importantă sărbătoare a lunii mai

Rugăciunea zilei de luni

Fiecare săptămână ar trebui să înceapă pentru credincioși cu rugăciunea zilei de luni. Este o rugăciune simplă și pe care credincioșii o pot rosti pentru iertarea păcatelor, dar și pentru a avea parte de o săptămână bună, productivă și în care să fie protejați de rele.

„Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.”, aceasta este rugăciunea zilei de luni, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Calendar creștin ortodox mai 2022. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna mai. Data pe care sunt sărbătoriți Sfinții Împărați Constantin și Elena

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.