Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Simon Zilotul. Sfântul este nimeni altul decât mirele de la Cana Galileii.
La nunta lui Simon Zilotul, Iisus Hristos a făcut prima minune, preschimbând apa în vin fiindcă nu era suficient vin pentru petrecere.
Cine a fost Sfântul Apostol Simon Zilotul
Sfântului Apostol Simon Zilotul i s-a dat numele de "Canaanitul" și de "Zilotul" spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon, "fratele Domnului", urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.
Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc, relatează crestinortodox.ro. Sfântul Simon Zilotul se trăgea din Cana Galileei, iar Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Domnului îl cunoșteau, Cana Galileei fiind aproape de Nazaret, locul Nașterii Mântuitorului.
Sfântul Apostol Simon Zilotul a propovăduit, alături de ceilalți Apostoli, Evanghelia în toată lumea.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Moaștele Sfântului Simon Zilotul
O parte din moaștele Sfântului Simon Zilotul se află în București, la Biserica Podeanu, aflată pe strada Dornei, în apropierea Pieței Chibrit. Moaștele Sfântului Simon Zilotul din Capitală sunt acoperite de un baldachin construit după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se află moaștele Sfinților Chiril și Metodiu.
Cei mai mulți credincioși care vin să se roage la moaștele Sfântului Simon Zilotul, aflate la Biserica Podeanu din Capitală, sunt cei care se pregătesc să se căsătorească sau care își doresc să se căsătorească.
Având în vedere că la nunta Sfântului Simon Zilotul a fost prezent Însuși Domnul nostru Iisus Hristos, Simon Zilotul este recunoscut că vine în ajutorul celor care se pregătesc sau își doresc să se căsătorească.Iată ce declara părintele paroh Vasile Ailioaei, pentru crestinortodox.ro, despre modul în care moaștele Sfântului Simon Zilotul au ajuns la biserica Podeanu: "Moaștele Sfântului Simon Zilotul au fost aduse aici din 1971, atunci când episcopul Valerian (n.r.
Rugăciune pentru fericirea în căsnicie către Apostolul Simon Zilotul
Sfinte, slăvite şi întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos şi pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, şi a fi însuţi văzător al preaslăvitei minuni a Domnului! Cu credinţă şi cu dragoste ne rugăm ţie: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzeşte-ne şi ocroteşte-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavoleşti şi de căderile în păcat, şi mijloceşte ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locaşuri ale Raiului, unde tu acum sălăşluieşti şi te veseleşti. Aşa, Apostole al Mântuitorului, nu ne ruşina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutător şi acoperitor toată viaţa noastră, şi ne ajută a săvârşi viaţa aceasta vremelnică întru bună credinţă şi cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârşit creştinesc și paşnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului şi de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să moştenim Cereasca Împărăţie şi să preaslăvim numele cel de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.