Calendar creștin ortodox marți, 12 aprilie 2022. Ce sărbătoare e azi! E ziua unui mare sfânt!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 ian 2023, 08:55

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău

Sursa: ziarullumina.ro

Marți, 12 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Totodată, e zi de post.

Marți, 12 aprilie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Sava de la Buzău în calendarul creștin-ortodox.

Postul Paștelui se apropie de final, în curând creștinii ortodocși urmând să se bucure în voie de bucatele de Paști.

Cine a fost Sfântul Mucenic Sava de la Buzău, pe care îl sărbătorim astăzi

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului, potrivit creștinortodox.ro. Părintele lui duhovnicesc era preotul Sansala.

Cei doi erau călugări misionari în ținutul Buzăului, acolo unde, probabil, era și o episcopie și erau convertiți la creștinism numeroși daco-romani, goți și "barbari" închinători la idoli, mai notează sursa citată.

În actul martiric al Sfântului Mare Mucenic Sava se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paști, noaptea, ostașii lui Athanaric i-au prins pe preotul Sansala și pe fericitul Sava, i-au legat și i-au bătut, făcându-le multe răni pe trup, ca să se închine idolilor și să mănânce cele jertfite lor.

Sfântul Sava, înfruntându-i cu bărbăție, a fost condamnat la moarte prin înecare. Legându-i un lemn de gât, l-au aruncat în râul Buzău.

Citeste si: Calendar creștin ortodox sâmbătă, 9 aprilie 2022. Ce sfânt sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Așa s-a săvârșit Sfântul Mucenic Sava la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie, 372. Moaștele sale au fost luate de creștini și de preotul Sansala și ascunse. Apoi, de frica goților, "au fost trecute din țara barbară în România", adică în Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.

Prin anii 373-374, la cererea Sfântului Vasile cel Mare către dregatorul Scitiei Mici, Iunius Soranus, "de a-i trimite moaște de sfinti", prezbiterii din Dacia au trimis moaștele Sfântului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, însoțite de o scrisoare.

Scrisoarea, întocmită de un preot învățat din Dacia sau de Sfântul Bretanion de la Tomis, poartă titlul "Epistolă a Bisericii lui Dumnezeu din Goția (Dacia) către Biserica lui Dumnezeu ce se găsește în Capadocia și către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Ea a fost adresată, deci, tuturor Bisericilor locale, nu numai celei din Capadocia, dându-i-se un caracter ecumenic, universal, căutând să facă cunoscut tuturor că și în Dacia Carpatică sunt martiri pentru Evanghelia lui Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău

Glasul 3

Purtătorule de chinuri Sfinte Mucenice Sava, cel ce în apă ai fost omorât de către goţii păgâni, roagă pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie astăzi. Sunt pomeniți 3 mari sfinți