Calendar creștin ortodox marți, 15 martie 2022. Ce mare sfânt sărbătorim astăzi

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 14 dec 2022, 11:05

Sfântul Mucenic Agapie și cei 7 mucenici

Sursa: doxologia.ro

Marți, 15 martie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Iată pe ce sfânt îl sărbătorim.

Marți, 15 martie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Agapie. Totodată, îi sărbătorim și pe cei șapte mucenici care au pătimit odată cu el.

Cine a fost Sfântul Mucenic Agapie

Sfântul Mucenic Agapie a trăit în în vremea împăratului Dioclețian (284-305). În perioada domniei sale creștinii erau persecutați. Sfântul Mucenic Agapie era originar din Gaza, Timolau din Pont. 

Sfântul Mucenic Agapie a sfârșit murind ca un martir, împreună cu alți 7 mucenici.

Printre cei șapte mucenici se aflau doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil, care era diacon al bisericii din Diospoli, Plisiu și cei doi Alexandru, din Egipt, informează crestinortodox.ro.

Din rândul mucenicilor care au sfârșit persecutați de Dioclețian numai Agapie a primit botezul prin afundare în apă. Ceilalți au primit botezul sângelui.

Tragedia Sfântului Mucenic Agapie și a mucenicilor care au sfârșit cu el s-a întâmplat pentru că Agapie și mucenicii nu au vrut sub nicio formă să se lepede de credință.

Mai întâi mucenitii, uimiți de tăria și liniștea cu care creștinii primeau chinurile pentru credința lor, s-au arătat, plini de dragoste pentru Hristos, în fața ighemonului Urban, spunându-i: "Și noi suntem creștini". Ei s-au afișat înaintea acestuia cu mâinile legate la spate, pe care și le-au legat singuri.

Acestor tineri li s-a alăturat și Agapie, care era un cetățean de vază al cetății. Și el suferise persecuții până atunci din dragoste pentru Hristos, dar acum avea să moară ca martir, alături de mucenici.

Agapie și mucenicii au fost uciși prin decapitare în anul 303.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 13 martie 2022. Dezlegare la ulei și vin pentru credincioși. Ce sărbătoare este duminică

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Troparul Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau şi cei împreună cu dânşii

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cum au murit Agapie și cei 7 mucenici

"În această zi, Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau și-au pus capetele pentru Capul Bisericii, Hristos Domnul, în ale Cărui mâini și-au dat sfintele lor suflete; și au luat de la El cununile biruinței, în Biserica ce se bucură în Ceruri...(...)

Ighemonul, văzându-i tineri cu trupul, nu voia să-i piardă îndată. Ci, mai întâi i-a sfătuit mult cu amăgiri ca să se închine idolilor și să nu se piardă singuri, fiind într-o frumusețe ca aceea a tinereții.

După aceea, a poruncit să-i arunce în temniță. După câteva zile s-a scris în numărul legaților lui Hristos, Sfântul Agapie, bărbat cinstit între creștini și slăvit pentru nevoința sa cea purtătoare de chinuri. Căci mai înainte de multe ori arătase mare îndrăznire întru mărturisirea numelui lui Hristos și suferise multe munci. Într-acea vreme iarăși fiind prins, împreună cu sluga lui, Dionisie Egipteanul, s-a aruncat lângă cei șase tineri, făcându-se opt la număr. De multe ori ispitindu-i și în multe feluri muncindu-i, deoarece nu s-au lepădat de Hristos și toate muncile le-au răbdat cu vitejie, au fost osândiți la tăiere.

Și toți în această zi și-au pus capetele pentru Capul Bisericii, Hristos Domnul, în ale Cărui mâini și-au dat sfintele lor suflete; și au luat de la El cununile biruinței, în Biserica ce se bucură în Ceruri", arată doxologia.ro.

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 14 martie 2022. Ce sărbătoare importantă este la începutul acestei săptămâni

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.