Calendar creștin ortodox marți, 29 martie 2022. Ce sărbătoare e azi. E zi de post!

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 29 dec 2022, 00:55

Sf Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Sursa: pravila.ro

Marți, 29 martie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E zi de post.

Marți, 29 martie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor.

Pentru credința lui, Sfântul Mucenic Marcu a pătimit cumplit, dar a rezistat la toate chinurile la care a fost supus fără să se plângă, din dragoste pentru Hristos.

Cine a fost Sfântul Mucenic Marcu

Sfântul Mucenic Marcu, episopul Aretuselor, a distrus în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337) mai multe temple păgâne, zidind în locul lor biserici, notează crestinortodox.ro. Atunci când pe tronul împărătesc a urcat împăratul păgân Iulian Apostatul (361-363), episcopul Marcu a fost supus la

numeroase chinuri.

Au scris despre suferințele Sfântului Marcu pentru credință Sfântul Grigorie Teologul și Fericitul Teodorit. Sfântul Mucenic Marcu a fost biciuit, batjocorit, defăimat și târât pe străzile cetății. I s-au tăiat urechile, a fost dezbrăcat, uns cu miere și legat de un copac pentru a fi omorât de veninul insectelor.

Sfântul Mucenic Marcu a îndurat toate chinurile fără să se plângă, ajutat de dragostea pentru Hristos.

Pentru modul în care a rezistat tuturor chinurilor la care a fost supus, mulți cetățeni ai orașului l-au urmat. Datorită învățăturii Lui Hristos, pe care Marcu o predica, mulți păgâni au devenit creștini.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Sfântul Marcu a urcat la Domnul, primind coroana muceniciei. A fost ucis de către păgâni, dar torționarii nu s-au mulțumit doar cu atât.

După ce l-au omorât i-au sfâșiat măruntaiele cu dinții.

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 28 martie 2022. La începutul săptămânii este prăznuit un mare sfânt. Rugăciunea care se rostește astăzi pentru iertarea păcatelor

Troparul Sfântului Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor

Și părtaș obiceiurilor și următor scaunelelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credință răbdând până la sânge, sfințite mucenice Marcu, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfinţilor Mucenici Marcu, Episcopul Aretuselor, Chiril, diaconul şi al celor împreună cu dânşii

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Cum va fi vremea de Paște în 2022. Prognoza meteo pentru 24 aprilie 2022. Regiunile în care ar putea să plouă