Este sărbătoare cu cruce neagră pe data de 3 mai 2022, astfel că în toate bisericile din România se face pomenirea Sfântul Irodion de la Lainici. Iată cine a fost marele sfânt și ce se întâmpla la mormântul acestuia. Tot pe data de 3 mai sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox și Sfinții Mucenici Timotei și Mavra.
Calendar creștin ortodox, 3 mai 2022. Cine a fost Sfântul Irodion de la Lainici?
Conform calendarului creștin ortodox, pe data de 3 mai este prăznuit Sfântul Irodion de la Lainici. Este sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși, fapt care demonstrează încă o dată importanța acestei sărbători.
Sfântul Irodion de la Lainici s-a născut în anul 1821. Deși la botez a primit numele de Ioan, în momentul în care a împlinit 20 de ani, marele sfânt a decis să intre în Mănăstirea Cernica, primind numele de Irodion.
Se spune că la mormântul Sfântului Irodion de la Lainici se întâmplau adevărate minuni. Mai exact, conform informațiilor bisericești, se crede că cei care erau controlați de duhurile necurate mergeau la mormântul Sfântului Irodion de la Lainici și puteau scăpa de demoni și de forțele răului, reușind astfel să își găsească liniștea.
Sfântul Irodion de la Lainici a fost îngropat și dezgropat de mai multe ori. A doua oară când s-a întâmplat acest lucru, moaștele sfântului au fost îngropate într-un sicriu mai mic, la o adâncime de 2,5 metri. Groapa inițială a fost acoperită cu pământ, apoi au fost împrăștiate mai multe oase pentru a-i induce în eroare pe cei care voiau să fure moaștele sfântului, iar apoi au fost acoperite cu un nou strat de pământ, potrivit crestinortodox.ro.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Moaștele Sfântului Irodion de la Lainici au fost dezgropate și în 2009, atunci când au fost așezate într-o raclă de argint.
Sfinții Mucenici Timotei și Mavra, prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 3 mai
Tot pe data de 3 mai se face și pomenirea Sfinților Mucenici Timotei și Mavra. Cei doi tineri, proaspăt căsătoriți, au fost prinși și duși guvernatorului cetății Tebaida, Arianus.
Cei doi au recunoscut că sunt creștini și că îl slujesc pe Iisus Hristos. Timotei a fost chinuit chiar în fața soției sale, iar ulterior, cei doi au fost răstigniți față în față. După 10 zile de chin, timp în care s-au privit în ochi și au încercat să își aline durerea unul celuilalt, cei doi au trecut la cele veșnice.
Citeste si: Când pică Paștele ortodox și catolic în 2023