Calendar creștin ortodox miercuri, 11 mai 2022. Mai mulți sfinți, sărbătoriți! Azi e dezlegare la pește!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 11 mai 2022, 08:00

Sfinții Chiril și Metodie, "apostolii slavilor"

Sursa: crestinortodox.ro

Miercuri, 11 mai 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți mai mulți sfinți. Totodată, e dezlegare la pește.

Miercuri, 11 mai 2022 îi sărbătorim pe Sfântul Mucenic Mochie și pe Sfinții Metodie și Chiril, luminatorii slavilor.

Astăzi credincioșii care obișnuiesc să țină post sunt foarte bucuroși fiindcă e zi de dezlegare la pește.

Cine sunt Sfinții Mochie și Sfinții Metodie și Chiril, luminatorii slavilor

Sfântul Mochie a trăit în secolului al IV-lea și a fost preot în Amfipol, informează crestinortodox.ro. Ca mulți martiri credincioși, a fost persecutat în perioada împăratului Dioclețian și, în cele din urmă, ucis.

Sfântul Mochie a propovăduit învățătura Lui Hristos și i-a îndemnat pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor.

Pentru că în perioada Imperiului Roman numeroși împărați credeau în idoli, Sfântul Mochie a fost supus, ca mulți alți martiri, la numeroase chinuri. A fost aruncat în temniță și în foc, ba chiar la fiare, dar din toate aceste chinuri, cu voia Lui Dumnezeu, a scăpat nevătămat.

În Sinaxar este amintit un moment important.

Sfântul Mochie a mers la templul făcut de romani idolilor și și-a făcut Sfânta Cruce. Apoi s-a așezat unde era cinstit Dionis, zeul vegetației și al vinului, și a spus: "Stăpâne, Cel ce ții toată făptura și toate le-ai zidit prin Hristosul Tău; Cel ce ai rușinat pe diavolul cel înstrăinat de adevărul Tău și ai dăruit fericirea înțelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, și cinstesc numele Tău cel sfânt; Cel ce ai sfărâmat idolii Babilonului și ai arătat adevărata credință a prorocului Daniil, Cel ce ai făcut zadarnic urâtul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tăi
și ai stins văpaia focului în cuptor; Cel ce ai înecat pe învărtoșatul Faraon în adâncul mării, Cel ce ai ascultat rugăciunile lui Moise și ai scos prin toiag apa din piatră; Tu, Cel ce ești acum și ai fost și mai înainte și vei fi Împărat veșnic, auzi-mă pe mine robul Tău, că iată mă rog Ție; vino în ajutorul meu și arată puterea Ta acelora care socotesc adevărul drept minciună, să Te cunoască pe Tine unul, adevăratul și veșnicul Dumnezeu și să izgonească întunericul rătăcirii închinării de idoli!"
.

Apoi a strigat cu mare glas puternic
către idol: "Dionise, netrebnic și deșert, mut și surd, îți poruncesc ție, în numele cel mare și preaslăvit al Hristosului meu, Cel ce locuiește întru cei de sus, să cazi din întărirea ta și să te întinzi pe pământ, ca să se arate la toți neputința ta". Îndată s-au cutremurat pământul și capiștea și a căzut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful.

Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 10 mai 2022. Un mare Sfânt Apostol, sărbătorit astăzi! O parte din moaștele lui se află în București

Sfântul Mucenic Mochie a fost ucis de romani pentru credința în Hristos, tăindu-se capul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfinții Chiril (826–869) și Metodie (815–844), prăznuiți în aceeași zi cu Sfântul Mucenic Mochie, pe 11 mai, au fost numiți "apostolii slavilor" pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă. Frații Chiril și Metodie sunt cei care au creat alfabetul "glagolic", care vine de la slavonescul "glagol", care înseamnă "cuvânt". Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.

Troparul Sfântului Mucenic Mochie

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Mochie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Marți, 10 mai 2022 îl sărbătorim pe un mare sfânt Apostol! Rugăciunea pentru fericire în căsnicie pe care trebuie să o spui astăzi!

 

 


În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.