Calendar creștin ortodox miercuri, 13 aprilie 2022. Un alt mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cine e acesta

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 12 ian 2023, 05:40

Sfântul Mucenic Artemon

Sursa: ziarullumina.ro

Miercuri, 13 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Și astăzi e zi de post.

Miercuri, 13 aprilie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Artemon în calendarul creștin-ortodox.

Și astăzi este zi de post. Postul Paștelui, cel mai greu de ținut dintre toate posturile anului, se va încheia în noaptea Învierii.

Cine e Sfântul Mucenic Artemon, aniversat astăzi

Sfântul Mucenic Artemon a trăit în vremea împăratului Dioclețian, fiind preot în cetatea Leodiceea, potrivit crestinortodox.ro. Artemon a slujit Biserica lui Hristos ca citet timp de 16 ani, ca diacon timp de 28 de ani, iar ca preot 33 de ani.

Atunci când s-a pornit persecuția împotriva creștinilor, Artemon avea o vârstă înaintată. El a fost prins de către persecutori și a fost dus la templul lui Esculap, pentru a jertfi idolului. Vrăjitorii care se aflau în templu au eliberat mulți șerpi veninoși pentru a-l ucide pe Artemon. Acesta s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a suflat asupra șerpilor, omorându-i pe toți. A fost o minune pe care Domnul Dumnezeu, cu Bunătatea Lui, a făcut-o!

Văzând această minune, Vitalis, mai marele vrăjitorilor, a îngenucheat înaintea lui Artemon și a strigat: "Mare este Dumnezeul Creștinilor!".

Sfântul Artemon l-a botezat apoi pe acesta, împreună cu mai mulți păgâni. Mulți dintre cei botezați au fost hirotoniți diaconi și preoți, iar Vitalis a devenit Episcopul Palestinei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Încercările aveau să continue pentru bătrânul Artemon. Judecătorul a pregătit o groapă cu păcură încinsă, în care plănuia să-l arunce pe robul lui Dumnezeu. Prin rânduiala dumnezeiască, judecătorul însuși și-a pierdut viața în acea groapă.

După aceste întâmplări, Sfântul Artemon a trăit liber încă o vreme. Continuând persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Artemon a fost prins și omorât prin decapitare, în anul 303.

Citeste si: Calendar creștin ortodox luni, 11 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie astăzi. Sunt pomeniți 3 mari sfinți

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Artemon, preotul din Laodiceea

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Artemon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 12 aprilie 2022. Ce sărbătoare e azi! E ziua unui mare sfânt!

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.