Și astăzi, 16 martie 2022 îl sărbătorim pe un mare sfânt mucenic, la fel ca ieri. Este vorba despre Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul. Ieri i-am sărbătorit pe Sfântul Mucenic Agapie și pe cei șapte mucenici care au fost uciși pentru credință, la fel ca el.
Suntem în plin Post al Paștelui, iar astăzi este zi de post. Abia în weekend vom avea dezlegare la ulei și vin.
Cine a fost Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul
Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Era originar din Ermuopole (Egipt), informează crestinortodox.ro. Din cauza persecuțiilor împotriva creștinilor Sfântul Sabin s-a retras în munți, împreună cu alți creștini.
Sfântul Mucenic Sabin Egipteanul a fost trădat asemenea Domnului nostru Iisus Hristos. Cel care l-a dat pe Sfântul Mucenic Sabin pe mâna slujitorilor de idoli a fost un cerșetor, care era hrănit constant de Sfântul Sabin.
Sfântul Sabin a fost dus înaintea tribunalului nelegiuirii împreună cu alți șase creștini. Pentru că nu s-a lepădat de credința în Iisus Hristos a fost străpuns cu unghii de fier, ars și apoi înecat într-un râu, luând, în acest fel, cununa muceniciei.
"Fiind dus la păgâneasca judecată și mult silit la idoleasca jertfă, nu s-a lepădat de Hristos. Pentru aceea l-au muncit cumplit, l-au zgâriat cu unghii de fier, l-au ars cu foc, iar mai pe urmă, l-au înecat într-un râu, și astfel și-a sfârșit nevoința muceniciei și s-a dus să-și ia cununa biruinței de la Hristos, dătătorul de nevoință", relatează doxologia.ro.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Troparul Sfântului Mucenic Sabin Egipteanul
Glasul 4
Mucenicul Tău, Doamne, Sabin, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cât ține Postul Paștelui 2022
Am intrat în Postul Paștelui 2022 pe data de 7 martie 2022.
Postul Paștelui este cel mai greu de ținut deoarece este cel mai lung și are cele mai puține zile de dezlegare. Multe persoane văd doar restricțiile alimentare din perioada de post, dar Biserica Ortodoxă Română atrage atenția că în Postul Paștelui este foarte important și postul spiritual, astfel că cele două elemente ar trebui să meargă mână în mână.
Pe lângă abținerea de la alimentele „de dulce”, credincioșii trebuie să fie în perioada Postului Paștelui mai milostivi, mai înțelegători cu cei din jurul lor, să facă fapte bune, să îi ierte pe cei care le-au greșit și să se apropie mai mult de credință.Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 15 martie 2022. Ce mare sfânt sărbătorim astăzi