În Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului. Miercuri, în calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare.
Calendar creștin ortodox, 27 aprilie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului?
Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului, este prăznuit în acest an pe data de 27 aprilie, mai exact în miercurea din Săptămâna Luminată. Marele sfânt a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului, motiv pentru care acesta este numit ruda Domnului, potrivit crestinortodox.ro.
Sfântul Apostol Simeon a fost foarte dedicat credinței creștine, acesta predicând Evanghelia lui Hristos în ludeea. Mai mult decât atât, Sfântul Simeon s-a numărat printre cei Șaptezeci de Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.
Sfântul Apostol Simeon a fost Episcop al Ierusalimului și se crede că avea mai bine de 100 de ani în momentul în care a primit cununa muceniciei. Fiind foarte credincios și arătându-și de fiecare dată devotamentul față de credința creștină, Sfântul Apostol Simeon a avut foarte mult de suferit în momentul în care a început persecuția asupra iudeilor și asupra creștinilor în
Citeste si: Acatistul Sfintelor Paşti 2022. Se citeşte de la Înviere până la Înălţarea lui Iisus Hristos
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Ziua de 27 aprilie 2022, însemnată cu „hărți” în calendarul creștin ortodox. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?
Rânduielile bisericești spun că în zilele de miercuri și vineri, creștinii ortodocși trebuie să se abțină de la alimentele de dulce și să postească. Cu toate acestea, în calendarul creștin ortodox există și câteva excepții, acestea fiind notate cu „hărți”. Astfel, de fiecare dată când întâlnesc termenul „hărți” în calendarul creștin ortodox, credincioșii trebuie să știe că nu mai trebuie să respecte rigorile postului, acestea însemnând fie o dezlegare, fie o suspendare totală a postului.
Zilele cu „hărți” sunt gândite tocmai pentru a le permite credincioșilor să se bucure de anumite sărbători, dar și pentru a-i întări înaintea unor posturi grele. În astfel de zile se pot consuma fără restricție alimentele de dulce. În calendarul creștin ortodox, zile cu „hărți” sunt în următoarele perioade, potrivit doxologia.ro:
- Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului;
- În Săptămâna Luminată;
- În săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt;
- În prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului).
Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Pe ce dată pică Înălțarea în acest an și ce sărbătoresc românii în această zi