CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 aug 2022, 19:50

În luna octombrie sunt 4 sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Sursa: PixaBay

Calendarul creștin ortodox pentru octombrie 2021 cuprinde mai multe sărbători religioase importante. Iată în ce zile sunt sărbători religioase cu cruce roșie și neagră în luna octombrie 2021.

Potrivit calendarului creștin ortodox pentru luna octombrie 2021, există mai multe sărbători importante, marcate cu cruce roșie. Pe lângă acestea, creștinii ortodocși sunt îndemnați să țină post în anumite zile, dar și să respecte sărbătorile marcate cu cruce neagră în calendarul ortodox. Luna începe cu o mare sărbătoare, Acoperământul Maicii Domnului, urmată pe 14 octombrie de prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva. Iată cum arată calendarul creștin ortodox pentru luna octombrie 2021 și care sunt cele mai importante sărbători religioase ale lunii.

CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Ce sărbători religioase cu cruce roșie sunt în octombrie 2021?

Sărbătorile cu cruce roșie sunt cele mai importante din calendarul creștin ortodox, astfel că, în fiecare lună, acestor momente li se acordă o atenție deosebită. În luna octombrie 2021 sunt 4 sărbători mari, cu cruce roșie și pe care credincioșii le respectă cu strictețe.

Prima sărbătoare importantă a lunii octombrie 2021, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, este Acoperământul Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă a decis ca sărbătoarea să aibă loc în fiecare an, pe 1 octombrie. Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea care amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Acest lucru s-a întâmplat la 1 octombrie 911, atunci când se făcea priveghere în biserica din Vlaherne pentru salvarea cetății care era asediată.

La acel moment, Maica Domnului s-a arătat oamenilor în văzduh, rugându-se și lăcrimând, iar Sfântul Acoperământ era ținut deasupra capetelor credincioșilor. De atunci, în fiecare an, ziua de 1 octombrie este dedicată Acoperământului Maicii Domnului.

Pe 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, iar credincioșii sunt îndemnați să se apropie de credință și să se roage mai mult pentru a depăși momentele dificile ale vieții.

Cea de-a doua sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie 2021 este cea închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Mai exact, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva pe data de 14 octombrie. Legenda spune că pe vremea când era doar o copilă, mai exact când avea 10 ani, Sfânta Cuvioasă Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos și imediat după a decis să își dăruiască hainele săracilor.

Este cunoscut faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut mai multe minuni, motiv pentru care credincioșii se roagă la ea pentru iertarea păcatelor și pentru liniște.

O altă sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox pentru luna octombrie este cea dedicată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acesta este prăznuit în fiecare an, pe data de 26 octombrie. Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir nu și-a ascuns niciodată credința, iar pentru acest lucru a fost închis. 

Ultima sărbătoare cu cruce roșie din luna octombrie, dar la fel de importantă ca toate celelalte este cea închinată Sfântului Dimitrie Basarabov. Aceasta are loc la o zi după ce este cinstit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, adică pe 27 octombrie. Sfântul Dimitrie Basarabov și-a dedicat întreaga viață credinței.

Citeste si: De ce sunt interzise nunțile și botezurile în marile posturi ale ortodocșilor

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2021?

Nu doar sărbătorile cu cruce roșie sunt importante pentru credincioși, ci și cele marcate cu cruce neagră au o mare însemnătate. Iată lista sărbătorilor cu cruce neagră din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2021. 

5 octombrie: Sfanta Haritina; Sfintii Daniil si Misail de la Manastirea Turnu

7 octombrie: Sfintii Mucenici Serghie si Vah

13 octombrie: Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi; Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica

21 octombrie: Sfintii Marturisitori Ardeleni

28 octombrie: Sfantul Iachint de Vicina

În ce zile se ține post în luna octombrie 2021 potrivit calendarului creștin ortodox?

În fiecare lună a anului există mai multe zile în care credincioșii sunt îndemnați să postească. Practic, în zilele de post, credincioșii trebuie să se abțină de la alimentele de origine animală, dar și să fie mai buni, să se roage mai mult pentru iertarea păcatelor și să își îndrepte atenția către cei nevoiași. În luna octombrie 2021, Biserica Ortodoxă Română a rânduit să existe 9 zile de post. Acestea pică în zilele cunoscute deja, miercurea și vinerea, dar și cu ocazia unor sărbători importante.

Potrivit calendarului creștin ortodox pentru luna octombrie 2021, credincioșii trebuie să țină post în următoarele zile: 1 octombrie, 6 octombrie, 8 octombrie, 13 octombrie, 15 octombrie, 20 octombrie, 22 octombrie, 27 octombrie, 29 octombrie.

Citeste si: Ce trebuie să cumpere nașii la nuntă. Care sunt îndatoririle lor