Calendar creștin ortodox pentru august 2024: Câte sărbători sunt cu cruce roșie? Când pică Schimbarea la Față

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 iul 2024, 10:25

Schimbarea la Față

Sursa: doxologia.ro

Luna august este a opta din anul 2024, iar pe parcursul acesteia sunt celebrate importante sărbători pentru credincioși.

În luna august a anului 2024 are loc al treilea post din calendarul creștin ortodox, Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, așa cum mai este cunoscută de către români. Iată care sunt sărbătorile trecute alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, dar și când pică Schimbarea la Față în anul 2024.

Principalele sărbători cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox pentru luna august 2024

Luna august este a opta din calendarul creștin ortodox al anului 2024, iar aceasta este cunoscută în mod popular sub denumirea de Gustar. Pe parcursul acestei luni cu 31 de zile sunt celebrate trei sărbători cu cruce roșie, pe 6 august, când este celebrată Schimbarea la Față, urmată de data de 15 august 2024, când este pomenită Adormirea Maicii Domnului, ultima fiind la data de 29 august 2024, când este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

La data de 1 august 2024 începe Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, zi ce pică în acest an într-o zi de joi. Acest post este al treilea din calendarul creștin ortodox, alături de Postul Paștelui, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Crăciunului. Această perioadă de post nu este una considerată dificilă, fiind o perioadă în care credincioșii pot consuma cu ușurință fructe și legume.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Schimbarea la Față a Domnului pică pe 6 august

Schimbarea la Față este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale anului, iar aceasta este sărbătorită anual la data de 6 august. Această zi de sărbătoare este trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie, ce le atrage atenția credincioșilor cu privire la importanța praznicelor și slujbelor realizate în această zi.

Citește și: Pe ce dată începe Postul Sfintei Marii 2024: Ce este interzis să faci până pe data de 15 august și când este dezlegare la pește

Această zi este celebrată în timpul postului Sfintei Marii sau Sântămăriei, motiv pentru care credincioșii au dezlegare la pește, fiind astfel singura zi din postul de două săptămâni în care creștinii pot consuma un aliment de origine animală. 

Ce sărbători cu cruce neagră sunt în luna august

În luna august sunt pomenite trei sărbători cu cruce roșie, însă pe parcursul celor 31 de zile, credincioșii pot observa în calendarul creștin ortodox și șapte sărbători cu cruce neagră.

Prima sărbătoare cu cruce neagră este sărbătorită la data de 5 august, când este pomenit Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, urmată de data de 7 august, când este amintită Sfânta Teodora de la Sihla.

La data de 11 august este prăznuit Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, urmat de Sfinții Martiri Brâncoveni, celebrați la data de 16 august și Sfântul Mucenic Miron, pomenit la data de 17 august. Sfântul Mucenic Lup este celebrat la data de 23 august, iar finalul sărbătorilor cu cruce neagră este la data de 30 august, când este amintit Sfântul Ierarh Varlaam, potrivit crestinortodox.ro.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.