Calendar creștin ortodox sâmbătă, 19 februarie 2022. Trei sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă. Cum să te rogi pentru sănătate și liniște sufletească

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 19 feb 2022, 09:18

Sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox pe 19 februarie 

Sursa: PixaBay

În această sâmbătă, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea a trei sfinți importanți pentru credința creștină. Ce sărbătoare este pe 19 februarie?

Sărbătoare importantă pentru credincioși sâmbătă, 19 februarie 2022. În acestă zi, în calendarul creștin ortodox sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia. Cine au fost acești sfinți și care este rugăciunea care se rostește astăzi pentru a avea parte de sănătate, belșug, liniște sufletească și spor în toate?

Calendar creștin ortodox, 19 februarie 2022. Sâmbătă sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia 

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia sâmbătă, 19 februarie 2022. Aceștia au trăit în vremea împăratului Nero și chiar dacă era o perioadă în care credința în Iisus Hristos era aspru pedepsită, cei trei nu au ascuns nicio secundă că îl slujesc pe Mântuitor. Ba mai mult decât atât, Sfântul Arhip era episcop în cetatea Colose, din Frigia, vorbind tot timpul despre importanța credinței creștine.

Despre Sfântul Apostol Filimon este cunoscut faptul că a fost convertit la creștinism chiar de către Sfântul Aposol Pavel. După ce a decis să primească cu sufletul deschis credința creștină, în casa Sfântului Apostol Filimon se strângeau mereu creștinii pentru a se ruga. Astfel, Sfântul Apostol Filimon și soția acestuia, Apfia, îi primeau cu drag în casa lor pe toți cei care veneau în numele lui Iisus Hristos și pentru a-i aduce slavă acestuia. 

Ulterior, Sfântul Apostol Filimon, soția acestuia, Apfia și Sfântul Aposol Arhip au fost prinși de păgâni în timp ce se aflau în biserică și au fost duși în fața ighemonului Artocles, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Arhip a fost obligat să jure credință idolilor, dar a refuzat să facă acest lucru. Gestul său a fost aspru pedepsit, astfel că a fost îngropat până la brâu și apoi omorât cu pietre.

Nici Sfântul Apostol Filimon și soția acestuia, Apfia, nu au dorit să renunțe la credința în Iisus Hristos, cei doi fiind torturați înainte de a fi uciși.

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă în fiecare an, pe data de 19 februarie. 

Sfinții Apostoli Arhip, Filimon și sotia sa, Apfia, prăznuiți pe 19 februarie 
[Sursa: captura youtube]

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce mesaj a lăsat nora Larisei Uță, în urma declarațiilor făcute de aceasta? „Aflând plângând că logodnicul meu și viitoarea mea cumnată sunt dați în judecată de propriul tată.”

Rugăciunea care se spune pe 19 februarie pentru sănătate și liniște sufletească

Pe 19 februarie se rostește rugăciunea către Sfântul Apostol Filimon. Credincioșii se pot ruga în această zi pentru sănătate, liniște sufletească și pentru a avea noroc în toate. 

„Apostole Sfinte Filimon, roaga pe Milostivul Dumnezeu, ca sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre. Adancul Marii Rosii, cu urme neudate, pedestru trecandu-l Israel cel de demult, cu mainile lui Moise in chipul Crucii, puterea lui Amalec in pustiu a biruit.

Fulgerand cu Lumina harului, Sfantul Pavel cel Preaintelept, ca pe o raza luminoasa te-a lasat, Fericite Filimon, ca sa alungi prin Duhul intrunericul cel prea adanc al multimii idolilor.

Cu Dumnezeiestile impletiri de cuvinte ale Propovaduitorului Pavel ai fost pescuit la credinta si in chip minunat din adancul rautatii pe popoare le-ai scos vii, de Dumnezeu graitorule si le-ai adus la Masa Cea Dumnezeiasca, hrana cuvantatoare.

Povăţuieşte-ne la calea pocăinţei, pe noi cei ce pururea ne abatem spre calea răutăţilor şi mâniem pe Bunul Domnul, Neispitită de nuntă, Binecuvântată Marie, Scăparea oamenilor celor fără de nădejde, Locaşul lui Dumnezeu. Amin!”

Citeste si: Când nu se fac nunți în 2022. Perioadele în care Biserica Ortodoxă Română interzice cununiile religioase