Calendar creștin ortodox sâmbătă, 26 februarie 2022. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 feb 2022, 08:00

Pe 26 februarie 2022 este Sâmbăta Morților 

Sursa: PixaBay

În această sâmbătă, în toate bisericile din România se face pomenirea celor adormiți. Pe 26 februarie 2022 este Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea.

În calendarul creștin ortodox, 26 februarie 2022 este sâmbăta de dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui, ceea ce înseamnă că aceasta este ziua în care sunt pomeniți toți morții. Astfel, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022.

Calendar creștin ortodox, 26 februarie 2022. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022

Pe 26 februarie este Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022.

Această sărbătoare nu are o dată fixă, ci pomenirea celor adormiți se face înainte de a se lăsa sec de carne pentru Postul Paștelui. 

De Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă 2022, credincioșii obișnuiesc să ducă diferite alimente la biserică pentru ca acestea să fie sfințite de preot. În calendarul creștin ortodox, pe 26 februarie 2022 are loc Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. Aceasta este ziua aleasă de Biserica Ortodoxă Română pentru a-i pomeni pe toți cei trecuți la cele veșnice. 

Cu această ocazie, credincioșii duc la biserică coșuri cu colivă, colaci, vin, pâine, plăcinte și orice alte bucate pe care doresc ca apoi să le dea de pomană. De Moșii de iarnă 2022 există obiceiul să se dea de pomană inclusiv vase noi.

Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când pică Sâmbăta Morților în 2022 și ce se dă de pomană în această zi

Ce sfânt este pomenit în calendarul creștin ortodox pe 26 februarie 2022?

Pe 26 februarie 2022 nu este doar Sâmbăta Morților, ci este pomenit și Sfântul Porfirie. Acesta s-a născut într-o familie foarte bogată, însă la vârsta de 25 de ani a luat decizia de se retrage în pustietate. A trăit 5 ani într-o mănăstire din Egipt, după care a ajuns la Ierusalim, acolo unde a fost hirotonit preot de Pravliu, patriarhul Ierusalimului.

Sfântul Porfirie și-a luat angajamentul de a păzi sfântul lemn al Crucii lui Iisus Hristos, potrivit crestinortodox.ro. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Porfirie a primit sacrina de a-i determina pe păgânii din Gaza să treacă la creștinism. Deși aceștia s-au împotrivit și l-au atacat de nenumărate ori, Sfântul Porfirie le-a răspuns făcând o mulțime de minuni. 

Sfântul Porfirie a distrus 8 temple construite în Gaza, în cinstea idolilor, iar în locul lor a ridicat o biserică. În anul 420, marele sfânt a trecut la cele veșnice. 

Rugăciunea puternică pentru sufletul celor adormiți. Se spune pe 26 februarie 2022, în Sâmbăta Morților 

Pentru că de Moșii de iarnă 2022 se face pomenirea tuturor morților, pe lângă pachetele pe care le dau de pomană, credincioșii pot spune și o rugăciune pentru sufletul celor adormiți. 

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, aceasta este rugăciunea care se rostește pentru sufletul celor adormiți, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Când se sărbătoresc moșii de iarnă și ce tradiții se practică în această zi sfântă

 

Taguri: