Calendar creștin ortodox sâmbătă, 26 martie 2022. Foarte mulți români își serbează onomastica astăzi. Cui trebuie să spui „La mulți ani”

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 dec 2022, 05:40

Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Mesia 

Sursa: Captură YouTube

Pe 26 martie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit un mare sfânt. O mulțime de români îi poartă numele, astfel că astăzi li se pot face urări.

La o zi după Buna Vestire, în calendarul creștin ortodox este prăznuit unul dintre cei mai mari sfinți. Este vorba despre Sfantul Arhanghel Gavriil. Iată de ce este sărbătorit și pe 26 martie în calendarul creștin ortodox, dar și în ce alte zile mai este prăznuit marele sfânt. 

Calendar creștin ortodox, 26 martie 2022. De ce este pomenit Sfântul Arhanghel Gavriil la o zi după Buna Vestire? 

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit în toate bisericile ortodoxe pe data de 26 martie. Nu în mod întâmplător marele sfânt este prăznuit la o zi după Buna Vestire. Sfântul Arhanghel Gavriil este cel care i-a adus vestea cea bună Fecioarei Maria, spunându-i că ea va fi cea care va purta în pântece pe fiul lui Dumnezeu, aducând pe lume pe Mesia.

Sfântul Arhanghel Gavriil a fost unul dintre cei șapte îngeri care au stat înaintea Tronului lui Dumnezeu.

Înainte de a i se arăta Fecioarei Maria, Sfântul Arhanghel Gavriil i s-a arătat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezatorul.

Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut drept aducătorul de vești bune, având în vedere că tot el este cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana că vor avea o fiică, pe Fecioara Maria. 

Pentru că este unul dintre cei mai mari sfinți din calendarul creștin ortodox, Sfântul Arhanghel Gavriil este prăznuit de mai multe ori în decursul unui an.

Astfel, prima sărbătoare închinată acestuia este pe 26 martie, atunci când este sărbătorit Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, apoi, marele sfânt mai este prăznuit și pe 8 noiembrie, când în calendarul creștin ortodox se sărbătorește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și pe data de 13 iulie, moment în care sunt amintite toate minunile săvârșite de Sfântul Arhanghel Gavriil. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, toți cei care au primit la botez numele Sfântului Arhanghel Gavriil își serbează onomastica de trei ori în timpul anului, chiar dacă cea mai cunoscută sărbătoare este cea de pe 8 noiembrie. 

Citeste si: Ce nu ai voie de niciun fel să faci în Postul Paștelui! E mare păcat!

Cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Arhanghel Gavriil  

Pentru că pe 26 martie este sărbătorit în calendarul creștin ortodox Sfântul Arhanghel Gavriil, în această zi se rostește rugăciunea închinată acestuia. Despre această rugăciune se spune că le aduce credincioșilor noroc, spor în toate și împlinirea dorințelor, mai ales dacă este rostită din tot sufletul.

„O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi

ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură. Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, aceasta este cea mai puternică rugăciune închinată Sfântului Arhanghel Gavriil, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022. Pe ce dată pică Înălțarea în acest an și ce sărbătoresc românii în această zi

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.