Pe data de 2 septembrie este în fiecare an praznicul Sfântului Mucenic Mamant.
Născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinţi creştini, Sfântul Mucenic Mamant a văzut lumina zilei din închisoare. Părinţii acestuia, Theodot şi Rufina, au fost încarcerați fiindcă au refuzat să se lepede de credința creștină, potrivit crestinortodox.ro.
Tatăl său a murit înainte ca el să se nască, iar mama lui a decedat la scurt timp de la nașterea celui ce avea să devină Sfântul Mucenic Mamant.
În timp ce Mamant se afla în închisoare, după moartea părinților lui, un înger i s-a arătat unei femei pe nume Ammia, cerându-i acesteia să meargă în detenție și să-l scoată de acolo pe Mamant.
Cum și-a primit sfântul numele de Mamant
Ammia a mers în închisoare și l-a luat cu ea pe Mamant, pe care l-a crescut. Copilul nu a vorbit până la vârsta de 5 ani, iar primul cuvânt pe care l-a rostit a fost "Mama".
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
De-a lungul vieții, sfântul a fost supus la numeroase persecuții.
Pe când avea 15 ani, potrivit calendarulortodox.ro, păgânii au aflat că este creștin, așa că l-au prins, l-au bătut cu toiagele, i-au legat plumb de gât și l-au aruncat în mare. Fiind foarte credincios, Dumnezeu l-a ajutat, Mamant ajungând într-o peșteră, unde a reușit să supraviețuiască bând lapte de ciută. A fost prins ulterior din nou de păgâni și a fost supus la chinuri mult mai grele, pântecele sale fiind spintecate cu sulițe de fier.Sfântul Mucenic Mamant s-a stins ca un martir și a urcat la Domnul. După moartea sa, o localitate aflată în regiunea Limassol din Cipru a primit numele sfântului. În icoanele cipriote, Sfântul Mucenic Mamant (sau Mamas) este înfățișat pe un leu, ținând în mâna dreaptă un toiag, iar în mâna stângă o oaie.