CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna septembrie 2021

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 30 iul 2022, 12:05
Cele mai importante sărbători din luna septembrie 2021
Sursa: canva.com

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Septembrie este luna în care începe noul an bisericesc. Iată care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna septembrie 2021.

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Luna septembrie are o semnificație aparte în calendarul creștin ortodox, având în vedere că aceasta marchează începutul unui nou an bisericesc. Mai mult decât atât, în luna septembrie au loc mai multe sărbători importante, una dintre ele fiind Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria mică așa cum mai este cunoscută în popor. Iată lista celor mai importante sărbători religioase din luna septembrie 2021.

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Ce sărbători religioase sunt în septembrie 2021?

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. În septembrie există mai multe sărbători religioase importante, unele marcate în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și alte cu cruce neagră. Luna septembrie este una specială și datorită faptului că aceasta marchează începutul anului bisericesc. Mai exact, pe data de 1 septembrie se consideră că începe un an nou bisericesc, tot în această zi este prăznuit Sfântul Dionisie Exiguul, fiind sărbătoare cu cruce neagră și zi de post pentru credincioși.

Prima sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox pentru luna septembrie 2021 este Nașterea Maicii Domnului. Această sărbătoare cade pe 8 septembrie în fiecare an, iar în 2021 pică într-o zi de miercuri. Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare importantă închinată Fecioarei Maria și mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Marie mică. Este ziua în care persoanele care poartă numele Sfintei Maria își sărbătoresc onomastica, astfel că reprezintă un prilej de sărbătoare pentru mulți români.

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Pe 14 septembrie este din nou sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. În această zi este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci. Cea de-a treia sărbătoare importantă și care încheie lista sărbătorilor cu cruce roșie din luna septembrie este cea dedicată Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, sărbătorit pe 26 septembrie alături de Sfântul Ioan Evanghelistul.

Citeste si: Când începe Postul Paștelui în 2022

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Lista sărbătorilor marcate cu cruce neagră în calendar

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Pe lângă sărbătorile cu cruce roșie există câteva sărbători importante în calendarul ortodox, dar care sunt marcate cu cruce neagră. Iată care sunt acestea și în ce zile cad.

1 septembrie: Sfântul Dionisie Exiguul, începutul anului bisericesc

3 septembrie:Sfantul Mucenic Antim, Sfintii Cuviosi Neofit si Meletie de la Manastirea Stanisoara

7 septembrie: Sfantul Mucenic Sozont, Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

9 septembrie: Sfintii Ioachim si Ana. În această zi își serbează onomastica toate persoanele care poartă numele sfinților Ioachim si Ana.

13 septembrie: Sfantul Ioan de la Prislop, Tarnosirea Bisericii Invierii din Ierusalim

15 septembrie: Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

17 septembrie:Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis

22 septembrie: Sfantul Teodosie de la Brazi

27 septembrie: Sfantul Antim Ivireanul

28 septembrie: Sfantul Cuvios Hariton Marturisitorul

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Care sunt zilele de post din luna septembrie?

CALENDAR creștin ortodox septembrie 2021. Chiar dacă în luna septembrie nu este niciun post important, în calendarul creștin ortodox sunt menționate câteva zile de post pe care credincioșii ar trebui să le respecte. Astfel, credincioșii trebuie să știe că pe 1, 3, 8, 10, 15, 17, 22, 24 și 29 septembrie se ține post. În aceste zile, credincioșii ar trebui să se roage mai mult și să se abțină de la produsele de origine animală, aceasta fiind singura modalitate prin care se pot purifica atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic.

Citeste si: PAȘTE 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022?