Calendar creștin ortodox vineri, 15 aprilie 2022. 3 sfinți, sărbătoriți astăzi! Cine sunt aceștia

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 13 ian 2023, 02:45

Sfinții Aristarh, Pud și Trofim

Sursa: basilica.ro

Vineri, 15 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți 3 sfinți astăzi.

Vineri îi sărbătorim pe sfinții Aristarh, Pud și Trofim. Aceștia au făcut parte dintre cei Șaptezeci de Apostoli aleși de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Sfântul Apostol Aristarh  a fost episcop al Apameei din Siria, potrivit crestinortodox.ro. Sfântul Apostol Apostol Pavel l-a amintit în Epistola către Coloseni, precum și în cea către Filimon. Sfântul Aristarh a fost arestat în Efes, împreună cu Gaius, de către mulțimea care se ridicase împotriva lui Pavel.

Sfântul Apostol Pavel le-a scris coloșenilor: “Vă îmbrățișează Aristarh, cel întemnițat împreună cu mine” (Coloseni 4: 10). În Epistola către Filimon, Pavel l-a numit pe Aristarh împreună-lucrător cu mine, așa cum îi numea și pe Marcu, Dimas și Luca.

Sfântul Apostol Pud  era din Roma. Sfântul Apostol Pavel l-a pomenit o dată în Epistola către Timotei (II Timotei 4: 21). La început, casa lui Pud a fost un liman al celor mai de frunte apostoli, iar mai târziu ea a devenit un locaș de închinare, numită Biserica Pastorilor.

Sfântul Apostol Trofim, potrivit Faptelor Apostolilor (Fapte 20:4), era originar din Asia. Acesta l-a însoțit pe Apostol în călătoriile lui. În Epistola a doua către Timotei, Sfântul Apostol Pavel povestea: “Pe Trofim l-am lăsat în Milet, fiind bolnav “(II Timotei 4: 20). Sfinții Aristarh, Pud și Trofim au murit prin decapitare, împreună cu Sfântul Apostol Pavel, în timpul persecuției lui Nero.

Numeroși creștini și-au pierdut viața în timpul în care Nero a fost împărat al Romei.

Acesta, megaloman, avea ceva personal cu creștinii, numeroși dintre aceștia pierzându-și viața pentru credință, unii în chinuri groaznice.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În vremea lui Nero creștini au fost aruncați și ca pradă leilor, un sfârșit violent, ordonat de un dictator nebun. Nero a fost acuzat inclusiv că a dat foc Romei pentru a da vina pe creștini, incendiul fiind unul de proporții, care a cauzat numeroase pierderi, atât umane, cât și materiale. Se estimează că mii de oameni și-au pierdut atunci viața.

Citeste si: Calendar creștin ortodox marți, 12 aprilie 2022. Ce sărbătoare e azi! E ziua unui mare sfânt!

Troparul Sfinţilor Apostoli Aristarh, Pud şi Trofim

Glasul 3

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 13 aprilie 2022. Un alt mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cine e acesta

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.