Calendar creștin ortodox vineri, 18 martie 2022. Îl sărbătorim astăzi pe Sfântul Chiril al Ierusalimului! Cine a fost acesta

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 17 dec 2022, 06:55

Sfântul Ierarh Chiril al Ierusalimului

Sursa: ziarullumina.ro

Vineri, 18 martie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îl sărbătorim pe Sfântul Chiril al Ierusalimului.

Vineri continuă să fie zi de post, la fel cum a fost toată săptămâna până acum. Sâmbătă și duminică vor avea parte credincioșii de o mult-așteptată dezlegare la ulei și vin.

Vineri este sărbătorit Sfântul Chiril al Ierusalimului, care și-a pus amprenta pe dezvoltarea credinței în rândul ortodocșilor.

Cine a fost Sfântul Chiril al Ierusalimului, sărbătorit astăzi

Sfântul Chiril s-a născut la Ierusalim în anul 315 după Hristos, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare.

Sfântul Chiril a fost hirotonit diacon de către Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim II, relatează crestinortodox.ro. A fost hirotonit ca episcop în anul 348 de către Acaciu, episcop arian. Există ceva semne de întrebare legate de această hirotonire, având în vedere că Sfântul Chiril nu împărtășea învățătura ariană a lui Acaciu.

După numirea sa pe scaunul episcopal al Ierusalimului a izbucnit un conflict deschis pentru supremație între Acaciu și Chiril, cel din urmă pretinzând primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic.

Cearta a dus la exilarea de trei ori a lui Chiril. Exilurile lui Chiril au determinat sinodul de la Antiohia din 379 să îl trimită pe Sfântul Grigorie de Nyssa să cerceteze această situație. Sfântul Grigorie a mărturisit că Biserica de la Ierusalim avea parte de o credință sănătoasă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Chiril a participat la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, acolo unde a mărturisit ortodoxia credinței sale.

Sfântul Chiril a purtat în viața lui două lupte grele legate de credință, una împotriva ereticilor arieni care deveniseră foarte puternici în timpul domniei lui Constantius, fiul Marelui Constantin, iar cealaltă împotriva evreilor care, în timpul lui Iulian Apostatul, nepotul Marelui Constantin, aveau mari privilegii și puteri.

Sfântul Chiril a trecut la cele veșnice în anul 386, în timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare.

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Chiril, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.