Calendar creștin ortodox vineri, 4 martie 2022. Un sfânt important, sărbătorit astăzi! Ce exemplu le-a dat credincioșilor

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 03 dec 2022, 10:55

Sfântul Gherasim de la Iordan

Sursa: doxologia.ro

Vineri, 4 martie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îl sărbătorim pe un mare sfânt.

Vineri, 4 martie 2022 îl sărbătorim în calendarul creștin-ortodox 2022 pe marele sfânt Gherasim de la Iordan, care a rămas în amintirea tuturor credincioșilor prin faptul că s-a îndepărtat de cele lumești.

Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al V-lea și s-a retras în pustiul Tebaidei, acolo unde a întemeiat un așezământ monahal, prezent și în zilele noastre, notează crestinortodox.ro

Citeste si: Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox joi. Credincioșilor le este interzis să folosească cuțitul astăzi. Ce nu se mănâncă pe 24 februarie

Cine a fost Sfântul Gherasim de la Iordan, sărbătorit astăzi

Sfântul Gherasim de la Iordan a fost un călugăr și stareț creștin care a trăit în secolul al V-lea d.Hr. Este unul dintre „părinții pustiei”, menționați în  Limonariul  lui Ioan Moshu, o culegere de istorioare despre asceții creștini scrisă la începutul secolului al VII-lea.

Este sărbătorit în calendarul creștin-ortodox la data de 4 martie, iar în cel catolic pe 5 martie.

Gherasim proveanea dintr-o familie înstărită din provincia Licia (aflată în Turcia de astăzi), dar a renunțat la toate avuțiile și s-a retras în Asia Mică și a devenit călugăr. A dăruit toată averea pe care o moștenise de la părinți.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

A plecat în regiunea Tebaida din deșertul egiptean, revenind ulterior în Licia natală. Spre sfârșitul domniei împăratului Teodosie al II-lea (408-450), pe la mijlocul secolului al V-lea, călugărul Gherasim a părăsit Licia și a plecat în pelerinaj în Palestina. Ajuns în Palestina s-a stabilit în pustia din apropierea râului Iordan, acolo unde a înființat o mânăstire și a trăit în asceză și rugăciune. 

Viața de la mânăstirea fondată de Gherasim a devenit cunoscută în timpurile călugărului prin asprimea ei.

Timp de 5 zile pe săptămână călugării stăteau închiși în chilie, ieșeau din chilii doar sâmbăta și duminica pentru a merge la slujbele bisericești, apoi reveneau în chilii. Nu mâncau decât curmale și pâine și beau doar apă.

Troparul Sfântului Cuvios Gherasim de la Iordan

Glasul 8

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gherasim, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Postul Paştelui 2022. Ce NU ai voie să faci în Postul Paștelui

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.