Calendar Ortodox 1 februarie 2021. Acest sfânt s-a remarcat încă din timpul tinereții, când era căutat pentru puterea sa de a alunga spiritele rele din casele și din sufletele oamenilor.
Citeste si: Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru crestini
Calendar Ortodox 1 februarie 2021. Sfântul Trifon
Sfantul Trifon este cunoscut in credinta populara ca cel ce pazeste livezile de omizi si lacuste, iar pe oameni, de nebunie.
A fost luat drept ocrotitor al livezilor si gradinilor, pentru ca prin rugaciunile sale a reusit sa salveze localitatea natala de la infometare, prin oprirea unei invazii de lacuste.
Sunt multe zone din tara, unde preotii sunt chemati sa binecuvinteze viile, livezile si gradinile.
Pe 1 februarie, agricultorii stropesc grădinile și culturile cu apă sfințită, pentru a avea rod bogat și pentru a ține dăunătorii și bolile la distanță.
Acasă, viticultorii erau așteptați cu masa întinsă, încărcată cu produse tradiționale și cu o mare cantitate de vin. Masă trebuia să fie cât mai abundentă, pentru a induce bogăție, mai ales în ceea ce privește producția viticolă.
De aici și sensul că masa să fie stropită cu mult vin. O cană cu vin era destinată Sfântului Trifon.În zona Sucevei, de Sfântul Trifon, oamenii stropeau pomii cu agheasmă. În unele sate din aceeași regiune, ritualul se aplică și în cazul grădinii de zarzavat.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Nuntă 2021! Când NU se pot oficializa ceremonii religioase în 2021?
Rugaciune catre Sfantul Mucenic Trifon
"O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la tine alearga si se roaga inaintea sfintei tale icoane, degrab ascultatorule si mijlocitorule! Auzi-ne si acum in tot ceasul rugaciunea noastra, a nevrednicilor robilor tai, care cinstim sfanta pomenirea ta: ca tu, bineplacutule al lui Hristos, insuti ai fagaduit mai inainte de iesirea ta din viata aceasta stricacioasa ca te vei ruga Domnului pentru noi
Si precum oarecand pe fiica imparatului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea si pe noi pazeste-ne de cursele lui cumplite in toate zilele vietii noastre si mai vartos in ziua cea infricosata a suflarii noastre celei de pe urma mijloceste pentru noi, cand intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor impresura si vor incepe sa ne infricoseze.
Fii noua atunci ajutator si grabnic izgonitor al viclenilor diavoli si la Imparatia Cerurilor calauzitor, unde acum stai cu ceata sfintilor inaintea Scaunului lui Dumnezeu; roaga pe Domnul sa ne invredniceasca si pe noi a fi partasi ai veseliei si bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreuna cu tine sa ne invrednicim a slavi pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Mangaietorul, in veci. Amin."
Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile
Tot astazi, serbam Inainte-praznuirea Intampinarii Domnului si facem pomenirea:
- Sfintei Brigita, ocrotitoarea Irlandei;
- Cuviosului Petru din Galatia;
- Sfantului Cuvios Vendimian;
- Sfantului Mucenic Carion;
- Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului;
- Sfantului Cuvios Timotei;
- Sfantului Mucenic Tion, impreuna cu doi prunci;
Citeste si: Pe ce dată pică Paştele ortodox şi catolic în 2021. Cum se calculează data
- Sfintei Mucenite Perpetua si a celor impreuna cu dansa: Satar, Revcat, Satornil, Secund si Felicitas;
- Sfantului Mucenic Anastasie Naupliotul.