Calendar Ortodox 10 aprilie 2023: Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 10 apr 2023, 08:05

Lunea Mare din Săptămâna Patimilor 2023

Sursa: Colaj Kanal D

Calendar Ortodox 10 aprilie 2023. Ce sărbătoare este luni în calendarul creștin? Românii ortodocși intră din 10 aprilie în Săptămâna Patimilor 2023.

Calendar ortodox 10 aprilie 2023, dată care marchează Lunea Marea din Săptămâna Patimilor 2023, perioadă în care, prin slujbele bisericești, se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea și Învierea Lui. Află ce este interzis să mănânci în Săptămâna Patimilor, dar și ce tradiții și obiceiuri se respectă în Lunea Mare din 10 aprilie 2023.

Citește și: Lunea Mare din Săptămâna Patimilor 2023: Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în această zi

Calendar Ortodox 10 aprilie 2023. Sărbătoare 

Românii ortodocși intră din 10 aprilie în Săptămâna Patimilor 2023.
[Sursa: freepik.com]

Calendar ortodox 10 aprilie 2023. Săptămâna Patimilor 2023 începe pe 10 aprilie cu Lunea Mare, ziua în care biserica a rânduit să se facă pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob și a smochinului neroditor.

Iosif a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob și primul al Rahilei, despre care părintele Teofil Părăian spunea: 

„Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Biserica ne aduce aminte de fericitul Iosif cel frumos, cel frumos la trup și la suflet. Este vorba de Patriarhul Iosif, care ne impresionează pe toți prin dorința lui de a-I sluji lui Dumnezeu împlinind poruncile, prin dorința lui de a fi curat înaintea lui Dumnezeu, prin faptul că a fost bun și binevoitor cu frații săi care l-au vândut în Egipt. El este o preînchipuire a Domnului nostru Iisus Hristos, cel vândut de  Iuda, unul dintre ucenicii săi, este o preînchipuire a Domnului Hristos, care a ținut să împlinească întru toate voia Părintelui Ceresc și să ne fie nouă pildă de urmat.

Fericitul Iosif este omul vrednic de pomenire pentru toate câte s-au întâmplat cu el. A fost iubit de părinții lui, a fost iubit de Patriarhul Iacov.

Frații lui l-au vândut în Egipt. A ajuns în Egipt și așezarea sufletului său a fost probată într-o ispită peste care a trecut. A ajuns în închisoare învinuit fiind de păcate, el, care a ținut să rămână fără de păcat, apoi ca tâlcuitor al viselor lui Faraon, mai-marele Egiptului, însă a fost găsit drept înțelept și bun de a conduce Egiptul și a salvat de la moarte prin înfometare pe concetățenii săi și pe conaționalii săi, pe care după aceea i-a adus în Egipt. De aceea Sfânta noastră Biserică îl pomenește cu cinstire ca un preînchipuitor al Mântuitorului”. 

Calendar Ortodox 10 aprilie. Săptămâna Patimilor 2023

"Ziua aceasta luminat aduce începuturile patimilor Domnului; veniți dar, iubitorilor de prăznuire, să-L întâmpinăm cu cântări. Că Ziditorul merge să ia răstignire, întrebări și bătăi, judecându-Se de Pilat. Şi încă lovindu-Se de la rob cu palma peste cap; toate va să le rabde, ca să mântuiască pe om. Pentru aceasta strigăm: Iubitorule de oameni, Hristoase Dumnezeule, dăruiește iertare de greșale celor ce se închină cu credință preacuratelor Tale patimi." 

Sărbătoare calendar 10 aprilie 2023. Creștinii ortodocși din întreaga lume vor intra de luni, 10 aprilie, în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, o perioadă în care preoții recomandă post, rugăciune și spovedanie, reprezentând o pregătire spirituală a creștinilor pentru sărbătoarea sfântă a Învierii Domnului. 

În toate bisericile se vor realiza în fiecare seară  Deniile, slujbele care au rolul de a transpune în plan real fiecare pas făcut de Hristos pe drumul Crucii, un șir de evenimente care cu toate că se repetă de la an la an, nu își pierd niciodată din însemnătate și din emoție. Prin intermediul acestor slujbe de seară credincioșii îl „conduc” pe Hristos spre Răstignire, urmând ca la finalul acestei săptămâni să descopere Lumina Învierii. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor 2023 

Ce este interzis să mănânci în Săptămâna Patimilor, dar și ce tradiții și obiceiuri se respectă în Lunea Mare din 10 aprilie 2023
[Sursa: freepik.com]

Potrivit tradiției, pe toată perioada Săptămânii Patimilor credincioșii trebuie să se abțină de la a consuma urzici și oțet deoarece acestea au strânsă legătură cu patimile din ultimele clipe de viață ale Mântuitorului. 

Trebuie amintit faptul că  atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înțepându-i rănile și stropit cu oțet, pentru a-i provoca și mai multe dureri.

Legenda spune că atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oțet.

În Lunea Mare începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă. Se spune că și curățenia din Săptămâna Mare se face ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruieşte şi se spală totul. „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa! 

Conform tradițiilor și obiceiurilor străvechi în Săptămâna Patimilor,  în Maramureș, oamenii poartă haine de doliu, iar casa o îmbracă tot în negru și în albastru închis. Mulți credincioși încearcă chiar să țină post negru în unele din aceste zile, având credința că Dumnezeu îi ferește de boli, le dă sănătate și îi ajută pentru tot restul anului.

În aceste zile este bine ca toți credincioșii să fie împăcați cu toată lumea, să ierte și să-și ceară iertare, potrivit tradițiilor și obiceiurilor din Săptămâna Mare. 

Sursă: crestinortodox.ro; orthodoxwiki.ro