Calendar Ortodox 10 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini! Astazi este praznuit unul dintre cei mai mari Sfinti ai Romaniei!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 06 feb 2021, 00:47

Potrivit calendarului crestin-ortodox, pe data de 10 ianuarie 2021 sunt praznuiti Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodești si Sfantul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei.

Biserica Ortodoxă praznuieste pe 10 ianuarie in fiecare an, doua sarbatori crestine importante pentru credinciosii ortodocsi si anume cinstirea Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodești si Sfantul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei.

Cine a fost Sfântul Antipa de la Calapodești

Biserica ortodoxa din Romania mentioneaza despre Sfântul Antipa faptul ca s-a născut în anul 1816 în satul Calapodești, azi în județul Bacău si a primit prin botez numele de Alexandru. Tatăl său, Gheorghe Constantin Luchian, era diacon, iar mama sa, Ecaterina Manase, s-a călugărit mai târziu sub numele Elisabeta. Dupa implinirea varstei de 20 de ani, Sfantul Antipa și-a părăsit familia și a decis să se stabileasca la Mănăstirea Neamț, dar starețul de acolo nu l-a primit. Si atunci acesta a fost nevoit sa mearga la Mănăstirea Căldărușani unde acesta s-a cufundat in rugăciune, cu post si ascultare.

Starețul l-a ajutat sa patrunda in tainele monahismului, dându-i numele de Alipie. După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a stabilit la Schitul românesc Lacu, unde se nevoiau mulți călugări de neam român. De asemenea, vreo patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte. Unde s-a calugarit, dupa ce a tinut post aspru si a trait rugăciune și slujire neîntreruptă, devenind astfel  schimonahul Antipa. Si apoi a trăit într-o chilie modesta, pe care a refăcut-o.

In anul 1860, Cuviosul Antipa, după ce a trait aproape 20 de ani în Sfântul Munte Athos, a revenit in tinuturile Moldova pentru a strânge ajutoare, în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu din Muntele Athos care va fi terminat și sfințit în anul 1863. Cuviosul Antipa s-a indreptat apoi spre Rusia, tot în vederea strângerii de fonduri pentru Schitul Prodromu. Apoi s-a oprit la Kiev, pentru a se închina moaștelor Cuvioșilor părinți din Lavra Pecerska, după care a pornit spre Moscova, și în cele din urmă spre Petersburg, unde a primit multe ajutoare de

la mitropoliții acestor două orașe.

Sfântul Antipa de la Calapodești

In noiembrie 1865 Cuviosul Antipa s-a așezat pentru totdeauna la Mănăstirea Valaam, și anume într-o chilie de la schitul cu hramul Tuturor Sfinților. După 17 ani de trai aspru, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa ieroschimonahul a trecut la cele veșnice.

Sfantul Antipa de la Calapodești, asa cum a fost supranumit, a fost înmormântat la Mănăstirea Valaam si este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă și Sfântul Munte Athos. Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost trecut în rândul Sfinților de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992 și este sărbătorit la 10 ianuarie în fiecare an.

Rugăciunea către Sfantul Antipa de la Calapodești pentru vindecare

Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfântul Cuvios Antipa ca fiind un mare tamaduitor. Încă din trecut se spune că rugăciunile către Sfântul Cuvios Antipa aduc alinare și chiar miracole:

”O, preaslăvite Sfinte Antipa, grabnic ajutător al creştinilor în durerile lor! Cred cu tot cugetul şi sufletul meu că ai primit de la Dumnezeu darul tămăduirii celor bolnavi şi al întăririi celor neputincioşi.

Pentru aceasta, către tine, ca la un doctor tămăduitor, alerg acum eu, neputiinciosul şi sărutând cinstitul tău chip, mă rog ţie prin ale tale stăruinţe să ceri de la Cerescul Împărat tămăduire mie, celui slăbit de încercările vieții.

Deşi nu sunt vrednic de al tău ajutor sfinte, învredniceşte-mă de a ta apărare, tu care te-ai asemănat Domnului în iubirea de oameni şi prin întoarcerea mea de la lucrurile de ruşine la viaţa curată vindecă-mă cu desăvârşire prin harul care l-ai câştigat, toate durerile şi rănile sufletului şi ale trupului meu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Dăruieşte-mi sănătate trupului şi mântuire sufletului meu, iar întru toate bună sporire ca trăind în pace, linişte şi bună cucernicie să mă învrednicesc a slăvi împreună cu toţi sfinţii numele cel prea Sfânt al Tatălui, Fiului, şi Duhului Sfânt. Amin.”

Sfantul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei

Sfântul Grigorie s-a născut în anul 335. Tatăl său, pe nume Vasile, era originar din provincia Pont, iar mama, Emilia, din Cezarea Capadociei.

Din cei zece copii născuți de Emilia, doar cinci au ales calea bisericii si au îmbrăcat haina monahală, dintre care trei au ajuns episcopi: Vasile cel Mare, Petru de Sevasta, Grigorie de Nyssa.

Bunica lor, Macrina i-a crescut pe copii in spiritul credintei crestine, împreună cu mama lor, Emilia, şi sora lor, Macrina cea Tânără. Astfel ca sase persoane din această familie sunt cinstite ca Sfinți de catre Biserica Ortodoxa.

Sfantul Grigorie a studiat în Cezareea Capadociei. A fost căsătorit cu Theosebeia şi se pare că ar fi avut un băiat. A fost hirotonit în anul 371/372 episcop de Nyssa – mic oraş aflat la o distanţă de circa 80 km de Cezareea.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Citeste si: Calendar Ortodox 9 ianuarie 2021: Sarbatoare importanta pentru crestini! Ce mari Sfanti sunt praznuiti in aceasta zi!

Sfantul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei

Sfantul Grigorie de Nyssa a fost unul dintre apărătorii religiei crestine la Sinodul al II-lea Ecumenic, împăratul Teodosie remarcând calitatea deosebită a prestaţiei sale teologice şi retorice.

Pentru aceste calități, Sfantul Grigorie de Nyssa a fost ales, şi nu episcopul Constantinopolului cum prevedeau uzanţele, să rostească cuvântul funeral la înmormântarea împărătesei Pulheria din anul 385 şi apoi la moartea împărătesei Flacilla. Sfantul Grigorie de Nyssa a trecut la cele veşnice în anul 395.