Calendar Ortodox 10 ianuarie 2023: Cruce neagră în calendarul bisericesc. Ce sărbătoresc marți românii ortodocși?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 09 oct 2023, 06:15

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți

Sursa: peexls.com

Cruce neagră calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți în calendarul creștin și ce rugăciune se citește pe 10 ianuarie.

Calendar Ortodox 10 ianuarie 2023, dată marcată cu cruce neagră în calendarul bisericesc. Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfantul Grigorie al Nisei sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă la data de 10 ianuarie 2023. 

Rugăciunea pe care este bine să o rostească toți credincioșii marți, în zi de sărbătoare! 

Citește și: Moșii de Iarnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce trebui să dai de pomană în această zi Sfântă

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Sărbătoare 

Sfântul Antipa Atonitul de la Calapodeștisărbătoare calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Data de 10 ianuarie, dată marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, semnifică prăznuirea Sf Antipa Atonitul de la Calapodești, sfânt creștin român născut în județul Bacău. 

Sf. Antipa (în lume Alexandru Luchian) s-a născut în anul 1816 în comuna Calapodești, județul Bacău, într-o familie de țărani evlavioși.

A simțit din tinerețe chemarea de a-și închina viața lui Dumnezeu. La vârsta de 20 de ani intră în obștea Schitului Brazi din Vrancea, unde este tuns în monahism, primind numele de Alimpie. Rămâne aici vreme de doi ani de zile, învrednicindu-se de darul lacrimilor și al rugăciunii neîncetate. 

Râvnind la o nevoință mai aspră, Alimpie pleacă în anul 1837 la Muntele Athos, la schitul românesc Lacu, unde se nevoiau peste 80 de călugări români.

A deprins de la cei mai vestiți părinți athoniți tainele nevoinței duhovnicești, devenind vestit pentru asprimea postului și a nevoințelor sale ascetice.

Cuviosul Alimpie s-a nevoit la Schitul Lacu vreme de cincisprezece ani, mutându-se apoi la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. Aici cuviosul Alimpie primește marele și îngerescul chip al schimniciei, primind numele de  Antipa. Tot aici a fost și hirotonit diacon.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

După patru ani petrecuți la Mănăstirea Esfigmenu, Cuviosul Părinte Antipa se retrage în pustie, la fericita liniște, unde s-a ostenit în rugăciuni și privegheri de toată noaptea vreme de patru ani de zile, până în anul 1860. Cuviosul Antipa era lucrător al Rugăciunii lui Iisus; a primit darul vindecării bolilor și al înainte-vederii. A fost hirotonit preot la Schitul Prodromu.

După mulți ani de nevoințe duhovnicești Cuviosul Antipa a plecat la Domnul în ziua de 10 ianuarie 1882, fiind înmormântat în biserica schitului unde s-a nevoit, potrivit ortdodoxwiki.ro.  

Citește și: Rusalii 2023. Pe ce dată pică Pogorârea Sfântului Duh în 2023

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Sf Antipa de la Calapodești 

La scurt timp după mutarea sa la Domnul, cuviosul Antipa era cinstit ca sfânt de către ucenicii săi și de mulțime mare de credincioși. Atunci părinții de la Mănăstirea Valaam i-au cerut ieromonahului Pimen, ucenicul de chilie al cuviosului, să scrie, în anul 1883, despre viața și nevoința părintelui său duhovnicesc.

Aceasta a fost publicată sub numele de  Vrednica de pomenire viață a ieroschimonahului Antipa  în anii 1883 și 1893, la Sankt Petersburg. Scrierea s-a răspândit în Rusia și Finlanda, precum și la Muntele Athos.

La 24 de ani de la mutarea sa la Domnul, în anul 1906, părinții de la Muntele Athos l-au trecut pe cuviosul Antipa în rândul sfinților, sub numele de Cuviosul ieroschimonah Antipa Atonitul (așa apare în Mineiul pe ianuarie tipărit în limba rusă la Mănăstirea Sf. Pantelimon de la Muntele Athos), fiind prăznuit la data de 10 ianuarie. Este cinstit de către toți credincioșii ortodocși și mai ales mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr atonit român trecut în rândul sfinților. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în calendarul său sfinților în cadrul ședințelor speciale ale Sf. Sinod dedicate canonizării sfinților români din 20-21 iunie 1992.

Părți din moaștele Sf. Antipa se găsesc la multe biserici din București și din țară. 

Calendar ortodox 10 ianuarie 2023. Rugăciune 

„O, preaslăvite mucenice Antipa, grabnic ajutător al creştinilor în durerile lor! Cred cu tot cugetul şi sufletul meu că ai primit de la Dumnezeu darul tămăduirii celor bolnavi şi al întăririi celor neputincioşi. Pentru aceasta, către tine, ca la un doctor tămăduitor, alerg acum eu, neputiinciosul şi sărutând cinstitul tău chip, mă rog ţie prin ale tale stăruinţe să ceri de la Cerescul Împărat tămăduire mie, celui slăbit de durerile dinţilor. Deşi nu sunt vrednic de al tău ajutor părinte, învredniceşte-mă de a ta apărare, tu care te-ai asemănat Domnului în iubirea de oameni şi prin întoarcerea mea de la lucrurile de ruşine la viaţa curată vindecă-mă cu desăvârşire prin harul care l-ai câştigat, toate durerile şi rănile sufletului şi ale trupului meu. Dăruieşte-mi sănătate trupului şi mântuire sufletului meu, iar întru toate bună sporire ca trăind în pace, linişte şi bună cucernicie să mă învrednicesc a slăvi împreună cu toţi sfinţii numele cel prea Sfânt al Tatălui, Fiului, şi Duhului Sfânt. Amin.„ 

Sursă: doxologia.ro