În calendarul Creștin Ortodox arată că pe 10 octombrie, Biserica Ortodoxă pomenește Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia și Sfântul Ambrozie de la Optina.
Cine este Sfântul Ambrozie de la Optina
Alexandru Mihailovich Grenkov sau Sfântul Ambrozie de la Optina s-a născut în ziua de 21 noiembrie 1812, într-o localitate din regiunea Tambov. În anul 1935, acesta s-a îmbolnăvit foarte grav și i-a promis lui Dumnezeu că dacă îl va salva de această boală ce s-a năpustit asupra lui, va lua calea mântuirii. În urma acestei promisiuni, Sfântul Ambrozie de la Optina s-a însănătoșit și a început să se adapteze cu faptul că va trebui să plece de lângă cei dragi pentru a se retrage spre tainele bisericii.
Sfântul Ambrozie de la Optina a fost unul dintre cei mai renumiți sfinți din Mănăstirea Optina. Acesta a trecut la cele veșnice pe data de 10 octombrie 1891, fiind canonizat tocmai în anul 1988 și cinstit pe data de 10 octombrie.
Cine sunt Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sfinții Mucenici Evlampie și Evlampia sunt frați și s-au născut în Nicomidia. Aceștia
au fost înspăimântați de persecuțiile pe care împăratul Maximian le făcea în cetate, așa că cei doi s-au refugiat în munți.Sfântul Mucenic Evlampie a trebuit să se întoarcă la cetate pentru a aduce provizii, dar în timpul acestei reveniri, acesta a observat un edict care atrăgea atenția ca toți creștinii să fie persecutați. După vederea acestora, Sfântul Mucenic Evlampie a rupt edictul, ceea ce a dus la arestarea lui.
Sfânta Mucenica Evlampia, auzind de tortura la care este supusă fratele ei, a decis să meargă pentru a își recunoaște propria credință în Dumnezeu, ceea ce i-a adus sfârșitul.
Rugăciunea ce ne apără de cele rele
O, Mare Stareț și Drept al lui Dumnezeu, Cuvioase părinte al nostru Ambrozie, lauda Optinei și al întregii Rusii, învățător al evlaviei! Cinstim viața ta smerită întru Hristos, pentru care Dumnezeu a preamărit numele tău încă de aici de pe pământ, și cu cinste cerească te-a încununat după plecarea ta în cămara slavei veșnice.
Primește acum rugăciunea noastră, a nevrednicilor tăi robi, care te cinstesc și cheamă sfântul tău nume, și ne izbăvește prin mijlocirea ta înaintea Altarului lui Dumnezeu, de toate împrejurările pline de suferință, de neputințe sufletești și trupești, de rele, de ispite viclene și înșelătoare.
Revarsă patriei noastre și lumii întregi, de la Dumnezeu cel Atotbun, pace, liniște și bunăstare, fii mijlocitor neclintit al Sihăstriei unde te-ai nevoit și ai bine-plăcut atotslăvitului Dumnezeu în Treime, Căruia i se cuvine toată lauda, cinstea și închinăciunea, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Sursa: crestinortodox.ro, doxologia.ro