In data de 11 decembrie, Biserica ortodoxa ii praznuieste in timpul Postului Craciunului, pe Sfantul Daniil Stalpnicul si pe Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul.
Cine a fost Sfantul Daniil Stalpnicul
Potrivit Bisericii ortodoxe, Sfantul Daniil Stalpnicul s-a nascut in satul Vitaria din vechea Mesopotamie, din parinti crestini. Fiind singurul copil daruit lor de Domnul, acestia l-au inchinat cu totul Lui Dumnezeu, inca din perioada copilariei.
Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a retras intr-un templu pagan parasit de la tarmul Marii Negre. Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pildele vietii sale.
Insusi imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, le-a marturisit: "Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!"
Sfantul Daniil si-a anticipat ziua mortii. La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care traise cuviosul, inainte de a trece in viata vesnica.
Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Glasul 1
"Stâlp al răbdării ai fost râvnindstrămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre."
Condacul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul
Glasul 8
"Ca o pârgă a firii... Suindu-te pe stâlp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte şi ca o stea mult strălucitoare, ai depărtat, părinte, întunericul înşelăciunii.
Cine a fost Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul
Sfantul Luca Stalpnicul a trait in Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X). Acesta a luptat ca soldat in randurile armatei bizantine intr-un razboi contra bulgarilor, in care a fost martorul mortii a mii de oameni. Din acest razboi el a scapat nevatamat.
Vazand in acest fapt, purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de langa Calcedon.Sfantul Luca cel Nou a trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti.
Tot in data de 11 decembrie se face si pomenirea: Sfintilor Mucenici Achepsei si Aitala; Sfantului Mucenic Mirax; Sfantului Mucenic Varsava; Sfintilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian si a Sfintei Mucenite Vevea; Cuviosului Leontie din Ahaia.
Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020