Calendar Ortodox 11 decembrie 2022: Mare sfânt vindecător, sărbătorit duminică de Biserica Ortodoxă Română! Rugăciunea de ajutor și grabnică vindecare la vreme de boală

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 10 sep 2023, 00:00

Sărbătoare calendar ortodox 11 decembrie 2022

Sursa: Pixabay

Ce sărbătoare este duminică în calendar ortodox 11 decembrie 2022. Un mare sfânt vindecător este pomenit de Biserica Ortodoxă Română în această zi.

Sfântul Daniil Stâlpnicul, sărbătoare calendar ortodox 11 decembrie 2022. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește duminică pe Sfântul Daniil, mare sfânt vindecător, care primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Printre cei care și-au arătat respectul fața de Daniil și i-au cerut să se roage pentru ei au fost Împăratul Leon I „ cel Mare ” și Patriarhul Ghenadie I al Constantinopolului, precum și membri ai curții imperiale.

Sf. Daniil avea darul vorbirii frumoase și i-a călăuzit pe mulți, transformându-le viețile în bine.

Rugăciunea de ajutor și grabnică vindecare la vreme de boală pe care este bine să o rostească duminică toți credincioșii. 

Citește și: Calendar Ortodox 10 decembrie 2022: Sfinți grabnic ajutători, mare sărbătoare sâmbătă! Rugăciunea care alungă toată durerea și necazul

Sărbătoare calendar ortodox 11 decembrie 2022 

Sfântul Daniil Stâlpnicul, sărbătoare calendar ortodox 11 decembrie 2022.

Sf. Daniil a fost ucenic al Sf. Simeon Stâlpnicul și a urmat exemplul acestuia după moartea sa. A fost consilier al împăraților romani Leon I, Zenon și Basilicus. Sf. Daniil este prăznuit în Biserica Ortodoxă la data de 11 decembrie.

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara, de lângă orașul Samosata, pe râul Eufrat (Mesopotamia), din părinți creștini: Ilie și Marta. 

Timp îndelungat Marta fusese stearpă, dar ea a născut după ce a făgăduit lui Dumnezeu în rugăciune că dacă va primi un copil, îl va închina Domnului. Daniil s-a născut în satul Maruta din regiunea Mesopotamia de lângă Samosata. Deoarece copilul se născuse din bunăvoința lui Dumnezeu, părinții lui s-au hotărât ca el primească numele tot de la Dumnezeu. Copilul a rămas fără nume până la vârsta de cinci ani, atunci când ei au vizitat o mănăstire și l-au rugat pe stareț să dea un nume copilului. Egumenul a

deschis la întâmplare una din cărțile sale de slujbă și a găsit numele Proorocului Daniel pe pagina respectivă. Așadar, fiul Martei și al lui Elias a primit numele Daniil, scrie orthodoxwiki.ro

La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească și a intrat într-o mănăstire din apropierea satului natal. Sporind în nevoințe călugărești, Daniil a ajuns împreună cu starețul său Antohie la Sfântul Simeon Stâlpnicul.

Acesta l-a chemat pe Daniil sus pe stâlp și l-a binecuvântat, proorocindu-i despre multele greutăți pe care avea să le îndure. 

Urmând Sfântului Simeon, Daniil s-a retras într-un munte dintre mare și Constantinopol. Un prieten i-a făcut un stâlp cu grilaj. Patriarhul Ghenadie I al Constantinopolului l-a hirotonit preot.

Înțeleptul Chir, fostul conducător al Frigiei, a ajuns episcop al orașului Cotilia și avea o singură fiică, pe Alexandra.

Aceasta era chinuită de diavol. Cuviosul Daniil a tămăduit-o. Drept mulțumire, Chir a scris despre el următoarele:

„Între pământ și cer stă un bărbat lovit de pretutindeni de vânt și nicidecum nu se teme. Cu hrana cerească se hrănește și bea vânt în setea lui, sprijinindu-și picioarele pe un turn înalt, urmând lui Simeon. El propovăduiește pe Fiul Maicii Domnului, cea neispitită de nuntă”.

De asemenea, multe alte minuni a săvârșit Cuviosul Daniil Stâlpnicul, tămăduind pe cei ce veneau la el.

Sfinți stâlpnici din calendarul ortodox 

Stâlpnicii sunt acei asceți care trăiesc în izolare de lume în vârful unui stâlp/ coloană (greacă stylos), într-un spațiu strâmt fără acoperiș. Aici, ascetul stâlpnic poate sta doar în picioare sau îngenunchiat (nu are loc pentru a se alungi), în bătaia soarelui, a vânturilor, a ploii, și sub privirile oricărui trecător. Mâncarea stâlpnicului este doar aceea pe care oamenii vor să i-o urce, cu ajutorul unei scări sau a unei frânghii.

Sfântul Simeon Stâlpnicul (389-459), a cărui prăznuire se face la 1 septembrie;

Sfântul Lazăr Stâlpnicul (968-1054), a cărui prăznuire se face la 8 noiembrie;

Sfântul Alipie Stâlpnicul (secolele VII-VIII), a cărui prăznuire se face la 26 noiembrie;

Sfântul Daniil Stâlpnicul (409-493), ucenic al sfântului Simeon Stâlpnicul, și a cărui prăznuire se face la 11 decembrie;

Sfântul Simeon Noul Stâlpnic (+592), a cărui prăznuire se face la 24 mai.

Calendar ortodox 11 decembrie 2022. Rugăciune Sf Daniil 

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul 

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul, glasul 1:

Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufle­tele noastre.

C ântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Să cântăm Domnului, Cel Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând să laud cu cântări po­menirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoa­re de lumină.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, lumi­nând adunările credincioşilor, cu făclia faptelor bune.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Supunându-te, părinte, Legi­lor Stăpânului, ţi-ai ucis trupul cu înfrânarea şi l-ai supus pe el duhului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu totul Om S-a arătat, ră­mânând şi după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu.

C ântarea a 3-a. Irmos:  Doamne, Cel Ce ai făcut...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu toiagul cumpătării despicând marea patimilor, ai trecut neînecat, părinte şi ai ajuns la muntele nepătimirii celei adevărate şi te-ai unit cu Dumnezeu, prin curăţia cugetului.   

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suindu-te la înălţimea fapte­lor bune, te-ai făcut cunoscut lumii stând înălţat pe stâlp şi cu strălucirea minunilor celor ui­mitoare ai luminat pe cei ce alergau la tine cu credinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe piatra cunoştinţei de Dum­nezeu fiind întărit, te-ai arătat netulburat la toate măiestriile demonilor; şi ridicându-ţi de pe pământ trupul tău pe stâlp, ţi-ai într-aripat sufletul spre cele cereşti.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Izbăveşte-mă, Stăpână, de împresurarea patimilor şi biruieşte pe vrăjmaşii mei ce se luptă cu mine acum şi mă în­tăreşte pe piatra voinţei lui Dumnezeu. Luminează-mi su­fletul meu, Ceea ce eşti Poarta Dumnezeieştii Lumini.

Irmosul:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Doamne, Cel Ce ai făcut cele de deasupra Crugu­lui Ceresc şi ai zidit Biserica, Tu pe mine mă întăreşte întru dragostea Ta, că Tu eşti Marginea doririlor şi Întărirea credincioşilor, Unule Iubitorule de oameni.

C ântarea a 4-a.

Irmosul:

Tu eşti Tăria mea, Doamne, Tu eşti Puterea mea; Tu, Dumnezeul meu, Tu, Bucuria mea; Cel Ce n-ai părăsit Sânurile Părinteşti şi a noastră sărăcie ai cercetat-o. Pentru aceasta, împreună cu Proorocul Avacum strig Ţie: Slavă Puterii Tale, Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca pe un soare luminos, pă­rinte pururea pomenite, ai vă­zut strălucind pe stâlp pe robul lui Dumnezeu Simeon şi cu Dumnezeieştile Străluciri care izvorau de la el, Dumnezeieşte te-ai luminat, Sfinte Preacuvioase Daniil şi ai mers pe urmele lui.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Biruit-ai taberele demonilor cu arma credinţei şi cu izvoa­rele rugăciunilor ai înecat-o, în­lăturând răutatea lor pe care o făceau celor ce înotau pe mare; şi ai mântuit pe cei ce cântau cu credinţă lui Hristos: Slavă Pu­terii Tale, Iubitorule de oameni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Urcându-te pe stâlp, prea­fericite, ai stat în picioare tot timpul nopţilor ca şi cum ai fi fost fără de trup, având smerit ochiul sufletului şi ca o oglindă curată primind Lumina Duhu­lui şi arătările cele Dumneze­ieşti cu cuget curat.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Legile firii s-au înnoit întru tine, Preacurată, că ai născut pe Cuvântul, Dătătorul de Lege, cu adevărat mai presus de pri­cină şi de cuvânt, Care a izbăvit din robia trupului neamul ome­nesc, al celor ce cântă cu cre­dinţă: Slavă Puterii Tale, Iubi­torule de oameni.

C ântarea a 5-a.

Irmosul:

Pentru ce m-ai lepădat de la faţa Ta, Cel Ce eşti Lumină Neapusă şi m-a acoperit întunericul cel străin, pe mine ticălosul? Ci, Te rog mă întoarce şi la Lumina Poruncilor Tale îndreptează căile mele.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca să dobândeşti Mărirea cea Nemuritoare, părinte, ţi-ai omorât poftele trupului şi por­nirile patimilor le-ai înfrânat, cu ostenelile înfrânării şi te-ai arătat râu de minuni şi izvor de tămăduiri, pururea fericite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe când erai în rugăciune, fe­ricite, ai văzut pe Minunatul Si­meon, împreună cu doi îngeri, care ţi-a arătat ţie, părinte, ca­lea pe care a umblat pe pământ, strigând: vino şi stai lângă mine, înălţându-te către Dumnezeu prin har.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminându-te, părinte, cu Raza Cea Neînserată a Dumnezeieştii Străluciri, ai alungat întu­nericul demonilor şi negura pa­timilor şi te-ai arătat stâlp luminos şi scară, care cu adevă­rat duce către Dumnezeu pe cei credincioşi.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Născând pe Stăpânul, te-ai arătat mai presus decât Puteri­le cele de sus şi ai îndumnezeit firea oamenilor tu, Ceea ce Sin­gură eşti Prealăudată. Pentru aceasta credincioşii te mărim pe tine, Născătoare de Dum­nezeu Fecioară.

Cântarea a 6-a. Irmos: Curăţeşte-mă, Mântuitorule...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-se gândul tău cu apropierea de Dum­nezeu, părinte, a rămas necu­prins de focul poftelor şi al al­tor patimi şi mai presus de îmboldirile trupului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Umplându-ţi-se sufletul de apele cele făcătoare de viaţă ale harismelor Duhului, de Dum­nezeu înţelepţite, prealăudate, ai izvorât râuri de tămăduiri, care usucă pâraiele patimilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe tine te-am câştigat Ocroti­toare şi Zid de apărare toţi cre­dincioşii, care pururea ne primejduim în mijlocul adâncului răutăţilor şi în valurile supără­rilor Născătoare de Dumnezeu, care Singură eşti Adăpostul oamenilor.

Irmosul:

Curăţeşte-mă, Mântuito­rule, că multe sunt fărădelegile mele şi mă rog, ridică-mă din adâncul răutăţilor, căci către Tine am strigat şi m-ai auzit, Dumnezeul mân­tuirii mele.

CONDAC, glasul al 8-lea. Podobie: Ca o pârgă a firii...

Suindu-te pe stâlp, fericite, ai luminat lumea cu sfintele tale fapte şi ca o stea mult strălucitoare, ai depărtat, părinte, în­tunericul înşelăciunii. Pentru aceasta te rugăm pe tine, luminează şi acum, în inimile robi­lor tăi, lumina cea neapusă a cunoştinţei.

C ântarea a 7-a.

Irmosul:

Tinerii evrei au călcat în cuptor văpaia cu îndrăzneală şi focul în rouă l-au schimbat, strigând: Binecu­vântat eşti Doamne Dumnezeule în veci!

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cetele îngerilor s-au mirat de starea ta, preafericite, purtătorule de Dumnezeu; că în trup fiind ai luat petrecerea acelora, strigând: Dumnezeule, bine eşti cu­vântat!

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind cu înălţimea vie­ţuirii celei fără de materie şi cu lumina proorociei, ne-ai strălu­cit raze de tămăduiri nouă, ce­lor ce cu cucernicie te cinstim, Sfinte Daniil, făcătorule de minuni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Risipeşte negura patimilor mele, preafericite, cu strălucirea rugăciunii tale şi mă îndreptează către cărările vieţii, pe mine, care strig: Binecuvân­tat eşti Doamne Dumnezeule în veci.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Milostivă fii mie, Fecioară şi mă tămăduieşte cu doctoria ru­găciunii tale, pe mine cel rănit cu sabia păcatului, care strig ţie: Binecuvântat este Rodul pântecelui tău.

Sursă: doxologia.ro