Pe 11 decembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou Stâlpnicul. Denumirea de Stâlpnic vine de la asceții care au trăit izolați de lume, într-un loc strâmt fără acoperiș.
Sfantul Daniil Stalpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din parinți creștini. Fiind singurul copil dăruit lor de Domnul, aceștia l-au închinat cu totul Lui, încă din perioada copilăriei.
Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a salasluit intr-un templu pagan parasit de la tarmul Marii Negre. Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pilda vietii lui si prin cuvant.
Chiar imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, a marturisit: „Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!”
Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii.
La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care vietuise cuviosul.
Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2019
Citeste si: Rugăciune Arsenie Boca. Ce spune Sfântul Ardealului despre Postul Crăciunului
Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul
Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol in vremea imparatului Constantin Porfirogenetul (sec.X). A luptat ca soldat in randurile armatei bizantine intr-un razboi contra bulgarilor, in care a fost martorul mortii a mii de oameni.
Din acest razboi el a scapat nevatamat. Vazand in acest fapt, purtarea de grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de langa Calcedon. A trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Achepsei si Aitala;
– Sfantului Mucenic Mirax;
-Sfantului Mucenic Varsava;
– Sfintilor Mucenici Terentie, Vichentie, Emilian si a Sfintei Mucenite Vevea;
– Cuviosului Leontie din Ahaia;
sursa: capital.ro
Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului
Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare