Calendar ortodox 11 iunie 2021. Astazi este praznuit un mare Sfant, facator de minuni si vindecator de boli grave! Iata ce rugaciune puternica se rosteste azi!

Autor: Ana Filip
Actualizat: 11 iun 2021, 13:44

La data de 11 iunie in fiecare an, potrivit calendarului ortodox, este praznuit Sfantul Luca Arhiepiscopul Crimeei, mare facator de minuni.

Biserica crestin-ortodoxa il praznuieste in fiecare an la data de 11 iunie pe Sfantul Luca Arhiepiscopul Crimeei, alaturi de Sfintii Apostoli Bartolomeu si Barnaba, a caror pomenire se savarseste in aceesi zi. Anul acesta, aceste praznice au picat intr-o zi de vineri, in a saptea saptamana dupa Invierea Domnului si la o zi dupa Inaltarea Sa, cand crestinii ortodocsi au dezlegare la peste si totodata pot inchina rugaciuni cu evlavie daca se afla la vreme de boli grave sau necazuri.

Cine a fost Sfantul Luca, Arhiepiscopul Crimeei

Conform crestinortodox.ro, Sfantul Luca al Crimeei a venit pe lume la data de 27 aprilie 1877 si a trecut la viata vesnica in ziua de 11 iunie 1961. In prezent, Sfintele Lui Moaste vindecatoare de boli grave se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea, unde credinciosii pot merge sa se inchine si sa se roage cu evlavie si smerenie mai ales daca sufera de boli grave.

Sfantul Luca al Crimeei a fost un mare om de stiinta al acelor vremuri. Acesta a fost un renumit profesor de chirurgie, apreciat in lumea medicala pentru descoperirile pe care le-a realizat de-a lungul anilor in medicina, insa s-a remarcat si prin faptul ca a fost si un mare propovaduitor al dreptei credinte in Iisus Hristos si mare aparator al crestinismului in acea vreme cand Rusia era stapanita de bolsevici.

In ciuda ororilor regimului bolsevic, Sfantul Luca a refuzat sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului, astfel a ajuns sa patimeasca mult in inchisorile comuniste, insa nu a renuntat deloc la credinta in Dumnezeu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Troparul Sfantului Luca al Crimeei

"Pe lauda doctorilor şi mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos şi ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfinţitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovniceşti şi cu sfinte cântări, că izvorăşte din belşug darurile vindecărilor", potrivit crestinortodox.ro

Rugaciune inchinata Sfântului Luca al Crimeei, facatorul de minuni, pentru cei care sufera de boli grave!

"Sfinte Ierarh mărturisitor, învăţătorule al adevărului şi doctore fără de arginţi Luca, ţie plecăm genunchii sufletului şi ai trupului, şi căzând la cinstitele şi tămăduitoarele tale moaşte pe tine te rugăm, precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoşii, cinstite părinte, şi du rugăciunea noastră la Milostivul şi Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinţii toţi. Credem că ne iubeşti cu aceeaşi dragoste cu care ai iubit pe fraţii tăi când vieţuiai în această lume.


Meşteşugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferinţele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaştele tale izvor de tămăduire: că felurite neputinţe se vindecă şi putere se dăruieşte celor ce cu evlavie le sărută şi cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ţie, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav şi cumplit înviforat de suferinţă cercetează-l şi vindecă-l de neputinţa ce-l stăpâneşte. Cu totul cinstite şi preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) şi dăruieşte-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca şi noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, o Dumnezeire şi o Împărăţie, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!", potrivit doxologia.ro

Citeste si: Inaltarea Domnului, 10 iunie 2021. Ce anume nu trebuie sa faceti pentru a va merge bine tot restul anului!

Citeste si: Calendar ortodox 9 iunie 2021. Astazi, in Ajunul Inaltarii Domnului, este praznuit un mare Sfant, facator de minuni!