Calendar Ortodox 11 noiembrie 2022: Sfântul Mina, sărbătoare cu cruce neagră. Ce e bine să facă vineri toți cei care au un necaz sau o mare supărare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 11 aug 2023, 00:00

Sărbătoare calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sf Mina

Vineri e sărbătoare cu cruce neagră, potrivit calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sfântul Mina, protector al tuturor celor păgubiți, este pomenit în calendarul creștin.

Sărbătoare vineri, potrivit calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sfântul Mare Mucenic Mina este pomenit la data de 11 noiembrie, dată marcată cu cruce neagră în calendarul creștin.

Sfântul Mina este considerat a fi adevărat  protector al casei, al celor păgubiți şi un bun păzitor al celor singuri. Toți românii care doresc să se roage la moaștele Sfântului „lucrurilor pierdute”, așa cum mai este denumit acesta, o pot la Biserica Sfântul Mina-Vergu din București. Aici se regăsesc Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Mina și părți din moaștele sale.

Rugăciune grabnic ajutătoare către Sfântul Mare Mucenic Mina, izvor de tămăduri, pe care este bine să o rostească vineri toți credincioșii. 

Citește și: Când pică Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022. Ce tradiții respectă românii în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Sf Mina 

Sfântul Mina sărbătoare calendar ortodox 11 noiembrie 2022
[Sursa: doxologia.ro]

Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox 11 noiembrie 2022. Vineri este zi de mare sărbătoare pentru românii creștin ortodocși. Unul dintre cei mai cunoscuți sfinți creștini, Sf Mina supranumit și Sfântul lucrurilor pierdute,  este pomenit de Biserica Ortodoxă. 

Sfântul Mare Mucenic și făcător de minuni Mina a trăit între anii 285–309 d.Hr. A pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian.
Sfântul Mina este considerat a fi un adevărat protector al casei, al celor păgubiți şi un bun păzitor al celor singuri. 

Viața Sfântului Mina 

Sf. Mina „Egipteanul” s-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor Egiptului, în anul 285 d.Hr.

, în timpul împăraților romani Diocletian și Maximian.

Conform sinaxarului egiptean, mama sa, Eufemia, nu avea nici un copil. Într-o zi, s-a dus la biserica din Attrib, cu ocazia unei sărbători închinate Maicii Domnului. Acolo, ea a lăcrimat, îngenunchind în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria și s-a rugat fierbinte să mijlocească în fața iubitului ei Fiu ca să-i dăruiască și ei un copil. Atunci, o voce s-a auzit dinspre icoană, spunând „Amen”.

Întorcându-se acasă, i-a povestit soțului ei Eudoxius cele întâmplate, iar el a zis: „Fie voia Domnului”. Domnul, Iubitorul de oameni, le-a dăruit un copilaș, un băiat pe care l-au numit Mena (Mina), după cuvântul „Amen” pe care îl auzise mama sa în fața icoanei.

Tânărul  Mina a crescut în credința creștină, beneficiind de o educație aleasă – părinții săi erau înstăriți, tatăl său, Eudoxius, având un rang înalt în armata imperială romană.

Mina a rămas însă orfan de la o vârstă fragedă, tatăl său murind când avea 11 ani, iar mama sa la doar trei ani distanță. Atunci când a împlinit 15 ani a vrut să urmeze cariera armelor, după exemplul tatălui său.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?

Intrând în armata imperială a fost trimis să-și facă slujba în Asia Mică, în provincia Frigia. Orașul în care slujea era însă păgân și dedat unei grosolane închinări de idoli, iar Mina nu s-a putut împăca cu viața de acolo și nici cu camarazii săi care se închinau la idoli.

În acea perioadă, împăratul Dioclețian   inițiase o reformă constituțională și a declanșat prigoana împotriva creștinilor.

Atunci, Sfântul Mina și-a părăsit poziția și rangul militar la care ajunsese și s-a retras în deșert unde a rămas pentru o perioadă de cinci ani, cinstindu-L și iubindu-L pe Dumnezeu din toată inima sa.

Într-una din zile, a văzut cerurile deschizându-se și mucenicii purtând cununi minunate. A auzit o voce zicând: „Tot cel ce se ostenește pentru numele Domnului Iisus va primi astfel de cununi”. Atunci, sfântul s-a întors în orașul pe care îl guvernase – Cotyaeum (Cotiani, în prezent Kütahya din Turcia) – mărturisind numele Domnului Iisus Hristos.

Deși împăratul Dioclețian abdicase în anul 304, persecuțiile împotriva creștinilor au fost continuate cu și mai multă îndârjire. În acest context, întoarcerea la Cotyaeum a Sfântului Mina, cunoscut ca fiind creștin, era un act de mare curaj și tărie sufletească.

Știind că aparține unei familii nobile, concetățenii săi l-au sfătuit să se îndepărteze de credința lui, promițându-i daruri și măriri. Deoarece Sfântul Mina nu s-a răzgândit și nu a renunțat la credința creștină, guvernatorul cetății a hotărât să fie arestat și torturat. 

Sărbătoare calendar ortodox 11 noiembrie 2022

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina 

O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit. Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină. Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Sursă: orthodoxwiki.org; doxologia.ro