Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Apostol Filip si pe Sfintele Mucenice Zeinailda si Filonila in fiecare an pe 11 octombrie.
Calendar ortodox 11 octombrie.
Sfantul Apostol Filip se trage din Cezareea Palestinei, iar casatorindu-se a avut patru fete. Acesta este pomenit de Sfantul Luca evanghelistul in Faptele Apostolilor. Prin lucrarea sfintilor, a lui Stefan si a celorlalti este facut diacon de Apostoli.
De-a lungul vietii sale Filip a luminat Samaria si a botezat pe fatarnicul SImon vrajitorul. Calauzit de ingeri, FIlip da de etiopeanul famen pe care il invata despre cele sfinte iar mai apoi il boteaza. Ingerii il calauzesc apoi in cetatea Azot, unde va lumina si pe toti cei de acolo cu cuvantul sau. Mai apoi merge in Asia, la Traila, unde dupa ce a savarsit multe minuni si a zidit o biserica, se muta la Domnul.
Sfintele Mucenite Zenaida si Filonila proveneau din Tarsul Ciliciei si erau rude cu Apostolul Pavel. Mai apoi pleaca din patria lor, renuntand la toate bogatiile lumesti, alegand sa urmeze pe Dumnezeu. Desi se prefaceau ca acestea umbla cu mestesug doctoricesc, de fapt ele plineau lucrul apostolesc. Ajung mucenitele in cetatea Dimitriadei si dupa ce gasesc o pestera isi vor petrece acolo viata lor. Ramanand astfel acolo Zinaida, ingrijindu-se de foarte multi bolnavi, sarmani Domnul o cheama la El.
Filonila, ducand o viata exemplara cu posturi indelungate si privegheri, cu ajutorul rugaciunii reusi sa savarseasca foarte multe minuni. Iar cu slujba slujing firii, se muta si ea la Domnul.Tot in aceasta zi este praznuit si Cuviosul Teofan Marturisitorul.
Citeste si: Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea mereu. Face miracole!
Citeste si: Ce este, de fapt, Rugaciunea? Crede si vei fi ascultat
Citeste si: Rugaciuni pentru copii si familie, folositoare sufletului
Calendar ortodox 11 octombrie.
Pe 11 octombrie, Calendarul popular consemnează sărbătoarea Filipilor, numită după praznicul Sfântului Apostol Filip. Unii dintre săteni țineau numai o zi, alții trei zile consecutive, cunoscute sub numele de Filipi.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În această zi, gospodarii încercau să lucreze mai puțin sau chiar deloc. Credeau că, dacă respectă această zi, vitelele le erau ocrotite de animale sălbatice și de alte primejdii.
Prin alte sate din Moldova, se credea că cine lucrează în zilele de Filipi face un mare păcat, drept pentru care Dumnezeu îi poruncește Sfântului Petru să-i trimită păcătosului câțiva lupi, ca să-i ia câte o vită din gospodărie.
Prin tradiție, ziua era dedicată lupilor, considerându-se că Sf. Filip ocrotește gospodăriile în fața acestor fiare.Existau superstiții care speriau oamenii. Se povestea pe șoptite că, în nopțile de Filipi, lupoaicele sterpe se hrănesc cu jăratic și tăciuni, care le ajută să se împerecheze. De aici și obiceiul ca, în ziua de Filipi, gospodinele să nu arunce gunoiul din casă, pentru în acesta mai puteau exista urme de de jăratic și tăciuni.
Pe scurt, în această zi, nu se pronunța cuvântul lup, nu se torcea, nu se țesea, nu se prelucrau piei de animale, nu se spălau rufe și se ținea post.
Următoarea zi, 12 octombrie, era considerată ziua când Soarele intră în semnul Scorpiei (zodia Scorpionului). Pentru a fi protejați, oamenii se fereau de lacuri și în niciun caz nu se apucau de un lucru nou.
O superstiție de pe la orașe spunea că, dacă tună în această zi, este semn că pâinea se va scumpi, iar prin unele ținuturi va fi foamete.
sursa: calendarulortodox si mesagerulneamt
Citeste si: Rugăciunea de vineri. Te scapă de necazuri
Citeste si: Rugaciuni puternice. Ce rugaciuni sa spui cand ai nevoie de un miracol. Cum se spun rugaciunile
Citeste si: Rugaciunea MIRACOL care alungă blestemele! Trebuie să o spui chiar ACUM!