Biserica ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Spiridon al Trimitundei pe data de 12 decembrie, in fiecare an. Anul acesta sarbatoarea pranuirii Sfantului Spiridon va pica in zi de sambata, cand Biserica ortodoxa a acordat dezlegare la peste pentru credinciosii care tin Postul Craciunului.
Se spune ca de-a lungul timpului despre Sfantul Spiridon ca este Sfantul care pleaca periodic din racla, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu evlavie, smerenie si dragoste.
Viata Sfantului Spiridon al Trimitundei sau "Sfantul calator"
Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Skia din insula Cipru, pe timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, potrivit crestinortodox.ro.
Mai tariu, in jurul anului 295, în timpul persecuţiilor duse de împăratul Maximian, Spiridon este arestat şi exilat pentru o perioadă.
Sfântul a murit în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli din Trimitunda.
În anul 1453, Moaştele acestuia au fost duse în Serbia, iar apoi au fost mutate în insula Corfu din Grecia, unde se află şi în prezent.Potrivit traditiei crestine, Sfântul Spiridon obisnuieste sa plece din racla sa pentru a-i ajuta pe oamenii care îl cheamă prin rugăciune, cu evalvie şi cu dragoste. Alergând prin toată lumea să îi ajute pe cei care au nevoie de el, Sfântul îşi toceşte periodic încălţăminte, nişte papuci din mătase. Astfel, preoţii de la catedrala din Corfu îi schimbă anual îmbrăcămintea şi încălţămintea tocită, pe 12 decembrie. Iar hainele purtate sunt dăruite mănăstirilor ortodoxe din întreaga lume.
Datorită minunilor săvârşite în întreaga lume, Sfântul Spiridon a fost denumit şi ”Sfântul călător”. Se spune că din când în când moaştele sale dispar din biserica din Corfu pentru scurte perioade de timp, iar când reapar sunt calde şi prăfuite, iar încălţările sunt tocite, având urme de pământ şi iarbă.
Rugaciune puternica, catre Sfantul Spiridon, mare facator de minuni
Rugăciunea către Sfântul Spiridon își arată puterea la nevoie. Pe 12 decembrie, este sarbatorit cu fastul cuvenit Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, mare făcător de minuni și vindecător de boli. Credincioșii îi aduc rugăciuni încă din ajunul sărbătorii.
„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare.
Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.
Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!
Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”
Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon. Ce este interzis cu desăvârșire să faci în această zi