Calendar ortodox 12 decembrie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minunii

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 nov 2020, 06:10
Calendar ortodox 12 decembrie. Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minunii

Calendar ortodox 12 decembrie. Sfântul Ierarh Spiridon, cunoscut și drept făcătorul de minuni, provine din Cipru şi a trăit pe vremea împăraţilor Constantin cel Mare (306-337) şi Constanţiu (337-361). Acesta era un om smerit și sufletist.

 

Sfântul Ierarh Spiridon a fost păstor de oi, după care s-a însurat, iar după moartea soţiei sale a fost ales Episcop în Trimitunda, aproape de Salamina.

Se spune despre Sfântul Ierarh Spiridon că a primit harul tămăduirilor de la Dumnezeu, acesta fiind numit făcător de minuni. În vremea prigonirii creştinilor de către Maximian şi Galeriu, Sfântul Ierarh Spiridon a fost prins şi, mărturisind credința în Hristos, i s-a scos ochiul drept şi i s-a tăiat pulpa stângă.

Sfântul Ierarh Spiridon a participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, fiind unul dintre cei 318 Părinţi care au mărturisit deofiinţimea Persoanelor Sfintei Treimi.

Citeste si: Calendar ortodox 13 decembrie. Este cruce cu negru de Sfantul Ierarh Dosoftei

Citeste si: Calendar ortodox 12 decembrie. Sfantul Spiridon- ce este interzis sa faci azi, in zi de sarbatoare

Citeste si: Traditii de Ignat. Care sunt obiceiurile romanilor la taierea porcului

Acesta a arătat printr-o minune taina Sfintei Treimi, căci, luând o cărămidă, a făcut prin rugăciune ca aceasta să se împartă în stihiile din care era alcătuită: pământ, apă şi foc.

Lui Spiridon i se arătau îngerii lui Dumnezeu în timp ce el săvârşea Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Păstorind cu multă grijă turma cea cuvântătoare încredinţată lui, Sfântul Ierarh Spiridon s-a mutat în pace la cereştile locaşuri.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfintele moaşte ale lui Spiridon sunt păstrate cu cinste, până în zilele noastre, într-o raclă, în insula Corfu.

O parte din moaştele Sfântului Ierarh Spiridon se găsesc şi la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”- Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal, precum şi la Biserica „Sfântul Spiridon”- Vechi din Capitală.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare.

Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni! Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă! Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi!

Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi. Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare. Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”, este Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon.